İklim KriziManşet

Greta Thunberg, Samilerle birlikte iklim eyleminde

0

İklim aktivisti Greta Thunberg, Finlandiya’nın Laponya bölgesinde Samilerin düzenlediği eyleme katıldı. Yaptığı konuşmada iklim değişikliğinden en fazla yerli halkların olumsuz etkilendiğini belirten Thunberg, ”Onlar mücadelenin öncülüğünü yapıyor ve en fazla onlar direniyor. Cephe hattındaki yerli hakların mücadelelerini destekliyoruz” dedi.

Evrensel’in aktardığına göre, Sami Gençlik Federasyonu’nun davetlisi olarak “6 Şubat Samilerin Ulusal Günü” dolayısıyla Laponya’da düzenlenen etkinliklere katılan Thunberg, Jokkmokk kentindeki donmuş Talvati Gölü üzerindeki gösteride bir konuşma yaptı.

‘Kış sıcaklıkları normalin 10 derece üzerinde’

Dünyanın içinde bulunduğu iklim krizinden en önce ve en fazla yerli halkların etkilendiğini söyleyen Thunberg, son 20 yıl içinde sıcaklıkların giderek arttığına dikkat çekerek, İsveç’te bu kış hava sıcaklıklarının normalin 5 ila 10 derece üzerinde olduğunu hatırlattı:

“Üçüncü bir toplu yok oluşla karşı karşıyayız. Bu sadece gelecek kuşakları değil herkesi etkiliyor. İklim sorununun çözümü yerli halkların bilgeliklerini içermeli. Biz doğadan, yaşayanlardan öğrenmeli, onlara bağımlı olduğumuzu anlamasak bile dünyanın her tarafındaki yerli halklara kulak vermeliyiz”

İsveç Devlet Televizyonu’na konuşan Sami Gençlik Federasyonu’ndan Sanna Vannar da, Thunberg’in kendieriyle birlikte mücadele etmesini önemsediklerini belirterek ”İklimdeki büyük değişiklikler ren geyiği bakıcılığını oldukça olumsuz etkiliyor ve Sami çocuklarının geyik bakıcılığında bir gelecekleri olmalı” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.