Manşetİklim Krizi

Paris Anlaşması iklim planlarını güncellemek için son iki gün

0

2015 yılında yürürlüğe giren Paris Anlaşması her beş yılda bir ülkelerin iklim planlarını geliştirmesini öngörüyor. Bunun için ülkelere tanınan son tarih ise 9 Şubat 2020. Ancak Glasgow’da gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi 26. Taraflar Konferansı (COP26)  öncesinde yalnızca iki ülke bu taahhüdü yerine getirdi.

Bu durum, Birleşik Krallık başbakanı Boris Johnson’ın geçtiğimiz hafta Claire O’Neill’ı COP26 başkanlığından almasından sonra zirve hakkındaki belirsizliklere bir yenisini eklemiş oldu.

Dokuz ay önce sunulmalı

Paris Anlaşması’nı uygulayan 2015 BM kararındaki paragraf 25, Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar (NDC) olarak bilinen bu iklim eylem planlarının BM’ye 2020 iklim zirvesinden “en az 9 ila 12 ay önce” sunulması gerektiğini söylüyor.

9-19 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek COP26’nın başlamasından dokuz ay öncesi ise takvimlerde 9 Şubat 2020’yi gösteriyor. NDC’ler önümüzdeki 5-10 yıl için ulusal politikaların tanımlanmasında oldukça önemli.

Paris Anlaşması’nın yürürlüğe girdiği COP21

Haçham: Hayal kırıklığı

Climate Change News’ten Alister Doyle’un haberine göre BM İklim Değişikliği sekreteryasındaki 2015 Paris Anlaşması’nın hazırlanmasına önderlik eden Andrew Haçham, verilen tarihe ülkelerin uymamasını “hayal kırıklığı” olarak değerlendirdi. Ülkelerin taahhütlerini yerine getirmemeleri durumunda kararın herhangi bir yaptırım gücü bulunmuyor.

Paris Anlaşması’na taraf olan 200 ülkeden yalnızca Marshall Adaları ve Surinam iklim planı güncellemesini BM’ye sundu. Ülkeler, önümüzdeki yıllar için sera gazı emisyonlarını dizginlemek ve ekonomilerini daha fazla ısı dalgasına, kuraklığa, daha güçlü fırtınalara ve yükselen deniz seviyelerine uyarlamak için taahhütte bulundu. Ülkelerin küresel karbon emisyonuna katkıları toplamda yüzde 0.01 düzeyinde.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.