ManşetKadın

Finlandiya’da babalara annelerle eşit paralı doğum izni

0

Finlandiya hükümeti çocuk sahibi olan babalara da anneler ile aynı süre ücretli doğum izni verecek yasal düzenlemeyi meclisten geçirdi. 2021 yılından itibaren uygulamaya konulacak tasarıya göre, ebeveynler eşit olarak 164 gün ücretsiz izne, 7 ay ise ücretli izne ayrılabilecek.

Düzenlemeyle ebeveynlere kotalarının 69 gününü birbirine devredebilme hakkı da verilecek. Bekar ebeveynler ise yine daha önce olduğu gibi 328 gün izin alabilecek. Hükümet bu değişikliklerle birlikte çocukları merkeze koyduklarını ve cinsiyet eşitliğine yönelik bir adım daha atmış olacaklarını söyledi.

‘Azalan doğum oranlarını da artıracak’

Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Aino-Kaisa Pekonen konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu sayede babaların çocuklarıyla daha fazla vakit geçirebileceğini söyledi. Pekonen, ‘radikal’ olarak nitelendirdikleri reformun amacının hem toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek hem de azalan doğum oranını artırmak olduğunu belirtti.

Beş kadın lideri olan koalisyon

Finlandiya’nın yeni politikası 34 yaşındaki, dünyanın en geç başbakanı Sanna Marin‘in seçilmesinden sadece birkaç ay sonra hayata geçirildi. Marin, Finlandiya’nın, hepsi kadın liderleri olan ve neredeyse tamamı 35 yaşın altında olan beş partiden oluşan koalisyona başkanlık ediyor.

Dünyada ebeveynlik izni konusunda en geniş hak tanıyan ülke ise İsveç. Ülke, ebeveynlerin her birine 240 gün olacak şekilde toplamda 480 gün doğum izni hakkı tanıyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.