Kültür-SanatManşet

Kirk Douglas 103 yaşında hayatını kaybetti

0

Hollywood’un ünlü oyuncularından Kirk Douglas 103 yaşında hayata veda etti. People dergisine bir açıklama yapan oğlu, aktör Michael Douglas, “O dünya için, sinemanın altın çağını yaşamış bir aktör, bir efsaneydi… Ama ben ve kardeşlerim Joel ve Peter için yalnızca babamızdı” ifadelerini kullandı.

Douglas, babası için devamında şunları ifade etti:

“Kirk hayatını dolu dolu yaşadı. Beyaz perdeye bıraktığı miras, gelecek nesillere de ulaşacaktır. O aynı zamanda, bu gezegene barış getirmek için çalışan ünlü bir yardımsverdi. Sözlerimi son doğum gününde ona söylediğim ve her zaman doğru olacak bir cümleyle bitireyim. Baba – Seni çok seviyorum ve senin oğlun olmaktan gurur duyuyorum.”

McCarthy döneminin kara listesini delmişti

Kirk Douglas, adını yıldızlar arasına yazdıran, Howard Fast’ın aynı adlı romanından uyarladığı Spartaküs filminde dönemin ABD’li senatörü Joseph McCarthy’nin başlattığı ‘Cadı Avı’nı delen kişi olarak da tarihe geçmişti.

1950–54 yılları arasında McCarthy’nin yönetiminde başlatılan insan avında komünistlikle suçlanan çok sayıda sanatçı kara listeye alındı. Bu listenin içinde Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, senarist Dalton Trumbo, yazar Arthur Miller, besteci Aaron Copland gibi seçkin adlar yer alıyordu.

Antik Roma’da kölelerin isyanına önderlik eden köle gladyatör Spartaküs’ün özgürlük savaşını anlatan filmde, hem yapımcı hem de oyuncu olan Douglas, McCarthy’nin Kara Listesi’nde bulunan Dalton Trumbo’nun senaryoyu yazmasını istedi. 11 ay hapis cezası alan Trumbo, 1947’de Hollywood’daki 10 kişiyle birlikte sorgulama komisyonuna muhbirlik yapmayı reddetmişti. Takma adla ve başkasının adını kullanarak yazdığı iki senaryoyla Oscar Ödülü alan (Roma Tatili ve The Brave One) teklifini Douglas şöyle anlatmıştı:

“Cadı Avı döneminin ne denli acımasız, zorlu bir zaman olduğunu hayal bile edemezsiniz. Kara Liste’deki sanatçılarla kimse çalışmak istemiyordu. (…) “Erkle savaşan, iktidara baş kaldıran birey, toplum teması hep ilgimi çekmiştir. Sisteme karşı gelen, sonunda sistem tarafından yok edilen insanın öyküsü..”

Dalton Trumbo’nun adı, Spartaküs’le birlikte ilk kez afişlerde ve filmin içinde yer aldı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.