EkolojiManşet

Dördüncü kanal, Efes Antik Kenti’ne: ‘ÇED gerekli değil’ kararı çıktı

0

Kanal İstanbul tartışmaları sürerken, Çanakkale ve Çeşme’nin ardından, AKP iktidarı dördüncü kanal projesi için de düğmeye bastı. 2011 yılında gündeme gelen ve “Efes Antik Kenti’ni Denizle Buluşturma Projesi” olarak duyurulan kanal projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde yer alan, dokuz bin yıllık antik kentin adını alacak altı kilometrelik kanalın sadece denize çıkış yapılarının 17 milyon 867 bin TL’ye mal olacağı ve dip taramasıyla bölgeden 50 bin metreküp ve üzerinde malzeme çıkarılacağı bildirildi.

Projenin, Küçük Menderes Nehri ve Marnas Çayı’nın getirdiği alüvyonlarla kapanan antik limanın ortaya çıkarılmasını ve Efes Antik Kenti’nin yeniden denizle buluşturulmasını amaçladığı ileri sürülüyor.

Eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde hazırlanan ‘Antik kanal’ projesi,  hükümetin 2011 seçimleri öncesinde “35 İzmir 35 Proje” vaatleri arasında yer alıyordu.

İki yıl önce ihaleye çıkılmıştı

Önceki dönem Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Aralık 2018’de “Antik Kanal Projesi”nin, ilk etap ihalesinin tamamlandığını, ihaleyi kazanan firmaya yer tesliminin yapıldığını duyurmuştu.

Bakıcı, Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı ve bakanlıkların desteğiyle, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yürüttüğü proje çerçevesinde hayata geçirilmesi planlanan kanaldan teknelerin de geçeceğini söylemiş; “Burayı bir müze gibi düşünebilirsiniz. İnsanlar buraya geldiğinde bütün o güzelliklere tanık olabilecek” demişti.

İki etaplı olarak düşünülen projenin ilk etabını,  Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü’nün açtığı ihale sonucu, 20 Ekim 2018’de 20 milyon 666 bin lira ile Anatolia Mühendislik İnşaat Sanayi Ticaret Şirketi kazandı. Buna göre, ilk etapta antik limana yatların girişini sağlamak için Pamucak sahiline 600 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde giriş kanalı ve mendirek yapılacak. Kanalın derinliği ise beş metre olacak. Ayrıca ilk etapta giriş kanalının üstüne bir karayolu köprüsü yapılacak. Teknelere kısa süreli park imkanı sağlayan yat limanın boyu 250, eni ise 100 metre olacak. İlk etap için doğal sit alanı olan bölgeye bin 620 kazık çakılacak.

Projenin ikinci etabında ise Efes Antik Kenti’ne kadar olan kısımda temizlik çalışması yapılacak. Liman aslına uygun yeniden düzenlenecek. Kente giriş kapılarından biri limana taşınacak.

Bakıcı, kanal için dip taraması yapılacağını ve dört metre aşağıya inileceğini anlatarak, her aşamada Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan izin alındığını belirtti.

CHP Meclis’e taşımıştı

CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, 2011 seçimlerinde vaat edildikten yedi yıl sonra ihale edilen projeyi geçtiğimiz yıl, ocak ayında Meclis gündemine taşımıştı.

Söz konusu alanın yeraltı ve yerüstü değerleriyle açık hava müzesi ve doğal sit alanı konumunda olduğuna işaret eden Kılıç çalışmaların titizlikle yürütülmesi, var olan değerlerin korunması ve gerekli tarama işlemlerinin yapılması istemiyle hazırladığı önergede, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’ın yanıtlamasını istediği şu soruları sormuştu:

  • Tamamı doğal sit alanı içinde olan ve ihale süreci sonucunda kazıklar çakılmaya başlanan Efes Antik Liman kenti projesi sahası içindeki alanlarda gerekli arkeolojik arama, tarama ve kazı işlemleri yapılmış mıdır?

  • Efes Antik Liman Kenti Projesi’nin inşaat sahası içerisinde var olan yer altı ve yer üstü doğal değerler saptanmış mıdır? Bunların korunması adına hangi önlemler alınmıştır?
  • UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve insanlık tarihi açısından önemli bir merkez olan Efes’in doğal sit alanı içindeki olası kalıntılarının projenin yapımı aşamasında zarar görmesi veya yok olması halinde sorumluluk izni veren Bakanlığınız ve ilgili birimlerine mi ait olacaktır? Yüklenici firmaya bu konuda bir sorumluluk yüklenmiş midir?
  • Efes Antik Liman Projesi’nin yürütüleceği alanlarda gün ışığına çıkartılmış veya henüz çıkartılmamış olan tarihi ve kültürel zenginliklerle ilgili kamuoyuna aydınlatıcı bir bilgi sunulacak mıdır?
  • İlk etap ihalesi 35 Milyon TL üzerinden 1 Mart 2018’de sözleşme imzalanan, tamamlanma süreci olarak 18 ay öngörülen ve tahmini yatırım tutarı 60 Milyon TL olarak belirlenen Efes Antik Liman Projesi’nde toplam yatırım tutarı ve bitirileceği tarihle ilgili bir güncelleme yapılmış mıdır? Kazıkların çakılmaya başlandığı projenin bugünkü değerleme üzerinden toplam maliyeti ne olacaktır? Projenin tamamlanmasıyla ilgili bir tarih öngörülmekte midir?

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.