ManşetBilim-TeknolojiEkoloji

Dedektif köpekler hastalıklı ağaçları önceden tespit edebiliyor

0

Bilim insanları, ABD’nin Florida, California ve Texas eyaletlerinde portakal, limon ve greyfurt bahçelerinde büyük zarara yol açan ‘narenciye yeşili’ ismi verilen hastalığı koklamak için köpekleri eğitti. Eğitilen köpekler, hastalığı ağaç yapraklarında veya köklerinde görülmeye başlamadan haftalar ve aylar öncesinde tespit edebiliyor.

Yüzde 95 başarı

Independent’tan Christina Larson’un hazırladığın habere göre araştırmanın sonucu Pazartesi günü Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri dergisinde yayınlandı. Texas’ta greyfurt bahçesinde gerçekleştirilen bir deneyde köpeklerin yeni enfekte olmuş ağaçları yüzde 95 oranında bir başarıyla buldukları kaydedildi.

ABD Tarım Bakanlığı’nda araştırmacı ve çalışmanın ortak yazarı Timothy Gottwald “Bu teknoloji binlerce yaşındaki – köpeğin burnu. Köpekleri yeni bir av avlamak için eğittik: çok zararlı bir ürün hastalığına neden olan bakteriler” dedi.

Narenciye yeşili hastalığı

‘Narenciye yeşili’ veya huanglongbing ismi verilen hastalık narenciye ağaçlarının yaprakları ve gövdeleri üzerinde beslenen küçük bir böcek tarafından yayılan bir bakteriden kaynaklanıyor. Ağaç enfekte olduğunda ise herhangi bir tedavisi bulunmuyor.

Ağaçların şansı artıyor

Eğitilen köpekler ise şu andaki mevcut yöntemlerden çok daha erken bir şekilde hastalığı tespit edebiliyor. Böylece ağaçların kurtulma şansı yükseliyor.

Gottwald, “Bu zamana kadar köpekleri havaalanlarında, uyuşturucu ve patlayıcı aramalarında gördünüz. Belki de artık onları tarlaalrda çalışırken görmeye başlayacaksınız” dedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.