DünyaEkolojiManşet

Bolsonaro’dan yerlilerin topraklarını madenciliğe açan tasarı

0

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, pek çoğu Amazon’da bulunan yerli halkın yaşadığı toprakları madenciliğe, tarım faaliyetlerine ve hidroelektrik santrallere açan tartışmalı tasarıyı çarşamba günü Ulusal Kongre’ye sundu.

AFP’nin haberine göre, aşırı sağcı devlet başkanı, yürürlüğe girmesi için Kongre onayını gerektiren tasarıyı “rüya” olarak nitelerken yerliler tasarıyı “soykırım teklifi” şeklinde adlandırıyor.

Henüz yayımlanmamış tasarı, hem yerlilere hem de üçüncü kişilere sözkonusu faaliyetlere katılma imkanı tanıyor. Tören sırasında Bolsonaro, “Bu rüyanın gerçek olmasını umuyorum” dedi. Önceki hükümetlerin bu tip düzenlemeleri yapmayı “ihmal etmesi” nedeniyle yasal belirsizliğin ve “yasadışı madenciliğin” teşvik edildiğini söyleyen Bolsonaro, “Büyük adımın atılması Kongre’ye bağlı” diye konuştu.

Ocakta yaklaşık 600 Brezilyalı yerli lideri Mato Grosso’da hükümetin bu tür hamlelerini kınamak için bir araya gelmişti.

Brezilya Adalet Bakanlığı ise Ricardo Lopes Dias’ı Ulusal Yerli Vakfı’nın (FUNAI) başına getirdiğini duyurdu. New York Times’ın aktardığına göre, Dias’ın atanması yerli halkın sağlığına ve kültürüne tehdit oluşturabileceği konusunda endişe yaratıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.