DünyaManşet

Bernie Sanders’tan Türkçe seçim reklamı

0

ABD’de 3 Kasım başkanlık seçimlerinde büyük bir olasılıkla Cumhuriyet Parti’nin tekrar aday göstereceği şu anki ABD Başkanı Donald Trump karşısında yarışacak aday adayları arasında Bernie Sanders da bulunuyor.

Sosyal demokrat politikalara yakın duran Bernie Sanders, kapsamlı ve ücretiz sağlık hizmetleri, harçsız üniversite, küresel ısınmayla mücadele, zenginlerin vergilerinin arttırılması, ABD’nin büyük bankalarının daha küçük bankalara bölünmesi gibi konulara destek veriyor.

34.5 milyon dolar bağış

Sanders, 2016 yılında Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için yapılan ön seçimlerde Hillary Clinton karşısında kaybetmişti. Bu yıl tekrar adaylığını koyan tecrübeli siyasetçi halktan 34.5 milyon dolar bağış toplayarak yılı bu konuda da diğer Demokrat adaylardan önde kapattı.

15 dilde kampanya

Sanders aynı zamanda Trump’ın aksine, ülkedeki azınlıkları koruyan bir politika izleyeceğini vadediyor. Bernie Sanders kampanya sürecinde Türkçe de dahil en az on beş dilde propaganda afişi kullanmıştı. Özellikle “Sağlık hizmeti bir insan hakkıdır”, “Sonsuz savaşları bitirelim”, “Sosyal güvenliğimizi genişletelim ve koruyalım” sloganlarının olduğu sosyal medya paylaşımları ülkedeki farklı milletlerden büyük beğeni topladı.

Adaylık seçim sürecinde Bernie Sanders‘ın en büyük rakibi olarak Demokrat Parti’den ve sermaye çevrelerinden bol desteği olan Joe Biden gösteriliyor.

Iowa’da tartışmalı seçim

Demokrat Parti’nin adayını belirlemek için yapılan ön seçimler 3 Şubat’ta Iowa eyaletinde başladı. Demokrat Parti’de başkan adaylığı için 12 isim yarışıyor.

Iowa eyaletinde başlayan ve sonuçlarının duyurulması geciktiği için tartışmalara neden olan ön seçimde, yarışı yüzde 26,2 ile Indiana’daki South Bend’in Belediye Başkanı Pete Buttigieg önde götürüyor. Vermont Senatörü Bernie Sanders ise yüzde 26,1 oy ile hemen arkasında yer alıyor. Güvenilirlik için tekrar sayım sonrası açıklanacak sonuçlarda sıralamanın değişebileceği söyleniyor.

Fotoğraf: AP/Pablo Martinez Monsivais)

Adaylar Temmuz’da ilan edilecek

Iowa, adaylıkların belirlenme sürecindeki ilk ön seçimin yapıldığı yer. Bu nedenle, buradaki seçimi kazanan isim de adaylık yarışında yeni bir ivme kazanmış oluyor. Iowa’nın ardından ikinci ön seçim, 11 Şubat Salı günü New Hampshire’de.

Adaylık seçimi Haziran ayında sonuçlanacak. Ancak, Demokrat Parti’nin adayının belirlenmesinde en kritik tarih “Süper Salı” olarak adlandırılan 3 Mart. Bu tarihte 16 eyalette seçim yapılacak. Ön seçimlerin ardından yeterli delege sayısına ulaşan aday, 13-16 Temmuz’da Milwaukee şehrinde yapılacak olan kurultayda resmen partinin adayı olarak ilan edilecek.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.