GündemManşetTürkiye

Çığ altında kalanları arayan ekibin üzerine çığ düştü: 33 kişi hayatını kaybetti

0

Van’ın Bahçesaray ilçesinde çığ altında kalan minibüsteki iki kişiyi arama çalışmaları yapan ekiplerin de üzerine çığ düştü. AFAD‘ın açıklamasına göre, 30’dan fazla kişi kurtarılırken; 33 cansız bedene ulaşıldı. 53 yaralı hastanelere kaldırıldı. Halen çığ altında kalanların bulunduğu düşüncesiyle kurtarma çalışmalarına devam ediliyor.

Takviye ekipler gönderildi 

Olaya müdahale için bölgedeki AFAD il müdürlüklerinden 67 arama kurtarma uzmanı 11 araçla alana sevk edildi. Ayrıca 75 kişilik Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve 10 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi ile 2 araç, Ankara’dan askeri uçakla bölgeye gönderiliyor.

Haberleşmenin aksamaması için alanda bir mobil baz istasyonu kuruldu. 3 mobil baz istasyonu daha bölgeye doğru yola çıkarıldı. Bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi, Elazığ’dan bölgeye gönderildi. Türk Kızılay, 350 kişilik kumanyayı bölgeye sevk etti. AFAD İzmir, Bursa ve Samsun arama kurtarma birlikleri olası bir ihtiyaç için teyakkuz durumuna geçirildi.

Son yılların en yoğun kar yağışlarının görüldüğü Van’da Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, çığ altında kalan ekiplerdeki 30’dan fazla kişinin kurtarıldığını ve hastaneye kaldırıldığını duyurdu. Vali Bilmez’in açıklamasında “Çığ altındakileri arayan AFAD, UMKE ve diğer ekiplerin üzerine de çığ düştü. Kurtarma çalışması başlatıldı. Bazı görevliler kendi çabalarıyla çığ altından çıktı. Çığ altında kalan ekiplerdeki 25 kişi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor” denildi.

Bölgeye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise sabah saatlerinde“Şu ana kadar, üçü güvenlik korucusu, üçü uzman çavuş, biri astsubay, bir de vatandaşımız; sekiz vatandaşımız çığın altında kalarak şehit oldular. Çığ altında 10-15 kişi daha olduğunu düşünüyoruz” demişti.

AFAD il müdürü, Erdoğan’ın başdanışmanı ve HDP’li eski Başkan kurtarıldı 

Çığ altında kalanlar arasında bulunan AFAD Van İl Müdürü Osman Uçar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı ve eski Van milletvekili Gülşen Orhan ile HDP’li eski Belediye Eş Başkanı Galip Yakut’un kurtarılarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Çığ altında kalanlar arasında, arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra, yardım etmek için bölgede bulunan köylülerin de bulunduğu belirtiliyor. Yoğun tipi ve fırtınanın devam ettiği Van ve çevresinde, kurtarma çalışmaları da güçlükle sürdürülüyor.Bölgede yapılan kurtarma çalışmalarının da çığ düşmesini neden olmuş olabileceği belirtiliyor.

Çığ düşen minibüste beş kişi ölmüştü  

Van-Bahçesaray karayolunun 33. kilometresinde dün bir minibüsün üzerine dün çığ düşmüştü. Başlatılan çalışmalarda yedi kişi sağ kurtarılırken beş cansız bedene ulaşılmıştı.

Meteoroloji’den yapılan açıklamada Doğu Anadolu’nun doğusu ile Doğu Karadeniz’in yüksek kesimlerinin dik eğime sahip ve yüksek kar örtüsü olan yerlerde çığ tehlikesi bulunduğu bildirilmişti.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.