ManşetGündemTürkiye

İdlib karıştı: Suriye ordusunun topçu atışında altı Türk askeri hayatını kaybetti

0

Suriye ordusunun, muhaliflerin son kalesi olan İdlib vilayetindeki operasyonu devam ederken Türkiye’nin bölgeye gönderdiği takviye unsurlara açılan topçu ateşinde askerin hayatını kaybettiği, biri ağır olmak üzere dokuz askerin yaralandığı açıklandı. Yetkililer daha sonra yeni bir açıklamayla, hayatını kaybeden kişi sayısının altıya çıktığını bildirdi. Hayatını kaybedenlerden birinin sivil personel olduğu belirtildi.

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırıya karşılık verildiği belirtildi: “İdlib’te çatışmaların önlenmesi maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, bulunacakları yerler önceden koordine edilmesine rağmen Rejim unsurları tarafından 03 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 4 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 1’i ağır 9 silah arkadaşımız yaralanmıştır. Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş destek vasıtalarımızla yoğun şekilde ateş altına alınarak gerekli karşılık verilmiş ve hedefler tahrip edilmiştir.”

Türkiye’nin İdlib’te 12 gözlem noktası bulunuyor

Erdoğan: 30 ila 35 Suriyeli etkisiz hale getirildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında “Türkiye bu saldırının cevabını vermiş durumda, vermeye devam ediyor” diyerek, “ilk belirlemelere göre “karşı taraftan 30 ila 35 Suriyeli etkisiz hale getirildi” ifadelerini kullandı.

Erdoğan F-16’lar da dahil olmak üzere fırtına öbüsleri ve toplarla arazide MİT’in belirlediği noktaların atış altında tutulduğunu ve bu sabah 46 rejim hedefine 122 fırtına ve 100 havan mühimmatıyla atış yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, “Ülkemizin, milletimizin ve İdlibli kardeşlerimizin güvenliğini temini için yürüttüğümüz operasyonlarımızı sürdürmekte kararlıyız” şeklinde konuştu.

Rusya’ya: Önümüzü kesmeyin

Erdoğan, Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’ı destkleyen Moskova‘ya da “Burada muhatabımız siz değilsiniz, tamamıyla rejimdir, bizim önümüzü kesme gibi bir durum da söz konusu olmasın” diye seslendi. Rus tarafı ile temasların sürdüğünü belirten Erdoğan, bu süreçte istenen netice elde edilemezse kendi de muhatabıyla görüşeceğini ve “işin ciddiyetini” kendisine ifade edeceğini söyledi.

Rusya’dan yanıt: Haber verilmedi

Rusya ordusu ise, Türk uçaklarının Suriye sınırını ihlal ettiğinin ya da Suriye hükümeti güçlerinin mevzilerinin vurulduğunun tespit edilmediğini duyurdu. Moskova’dan yapılan açıklamada Türkiye’nin Rusya’yı bilgilendirmeden İdlib’e hareket ettiği, bu nedenle Suriye Ordusu’nun hedefi olduğu belirtildi.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Türk birlikleri 2 Şubat’ı 3 Şubat’a bağlandığı akşam saatlerinde Rusya tarafına bilgi vermeden İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde hareket ettiler ve Suriye hükümet güçlerinin Serakib yerleşim biriminin batısındaki teröristlere yönelik saldırısının hedefi oldu.”

Ateşkes kağıt üzerinde

Türkiye sınırına yakın İdlib vilayetinin büyük bir bölümü cihatçı Heyet Tahrir el Şam  (HTŞ) örgütünün kontrolünde bulunuyor. İdlib’de Suriye ve Rusya’nın Aralık ayında başlattığı kapsamlı operasyonların insani krize ve göç dalgasına dönüşmesinin ardından Türkiye’nin Moskova ile görüşmesiyle ateşkes sağlanmıştı. Anlaşma gereğince Rusya, silahlı grupların ateşkese uymasını Türkiye’nin sağlaması gerektiğini söylüyor.  Suriye yönetimi ve Rusya da ateşkese rağmen “teröristlere karşı” diyerek bölgeye yönelik operasyonları sürdürüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.