ManşetEkolojiİklim Krizi

Greta Thunberg ve Fridays for Future Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi

0

İsveçli 17 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg ve başlattığı Fridays for Future hareketi çevre ve iklim koruma konularındaki örnek çalışmalarından dolayı 2020 Nobel Barış Ödülü‘ne aday gösterildi.

Thunberg’i aday gösteren İsveç Sol Parti’den Jens Holm ve Hakan Svenneling isimli milletvekilleri genç aktivistin siyasetçilerin iklim krizine gözlerini açması için çok çalıştığı için bu ödüle layık olduğunu söyledi.

Milletvekilleri aday gösterebiliyor

Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterme milletvekilleri tarafından yapılıyor. Geçen yıl 100.sü verilecek ödül için Thunberg, üç Norveçli milletvekili tarafından aday gösterilmişti. Ödül, ülkesinin Eritre ile olan 20 yıllık savaşını bitirme yönünde gösterdiği çabalar nedeniyle Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’e verilmişti.

‘Herkesin değişim yaratabileceğini gösterdiler’

İsveçli iki milletvekili, Norveç Nobel Komitesi’ne gönderdikleri metinde Fridays for Future hareketinin ve Greta Thunberg’in iklim krizinin daha önce olmadığı kadar dünya gündemine gelmesini sağladıklarını belirtti. Açıklamada “Thunberg, 17 yaşında ve hala bir çocuk olmasına rağmen, bize herkesin bir fark yaratabileceğini gösteriyor. Bu sadece bir cesaret ve irade gücü meselesi” ifadeleri kullanıldı.

İklim krizine karşı harekete geçmenin aciliyetinin vurgulandığı açıklamada “bu bağlamda emisyonları azaltmak ve Paris Anlaşması’nın uygulanmasını sağlamak için yapılan eylemlerin bir tür barış eylemi” denildi. Bu sebeplerle Thunberg’in ve hareketin ödüle layık olduğu dile getirildi.

Alternatif Nobel Ödülü

Thunberg Eylül ayında ise Alternatif Nobel Ödülleri olarak bilinen Doğru Yaşam Ödülü‘nü almıştı. Thunberg’in ödülü “bilimsel bulguları yansıtarak iklim konusunda acil olarak eylemde bulunulması için siyasi talepleri güçlendirdiği ve ilham verdiği” için aldığı belirtilmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.