ManşetEkoloji

Cerattepe Mücadelesi’nden Neşe Karahan: Hakkımda açılan beş dava var

0
Fotoğraf: artvinden.com

Artvin, Cerattepe dağlarında maden karşıtı bir mücadeleye ev sahipliği yapıyor. 1989 yılında Kanadalı şirket Cominco’ya maden arama ruhsatı verilmesiyle ilk tohumlarını atan mücadele günümüzde Cengiz Holding ve Kalyon Grubu’nun bütün kenti maden sahası haline getirmesine karşı yürütülen uzun soluklu bir direnişe evrildi.

Cerattepe direnişi, halkın her kesimi tarafından sahiplenilen Türkiye’nin en eski ve en belki de en zorlu çevre mücadelelerinden biri oldu. Bir yandan şirketin faaliyetlerini engellemek için sivil itaatsizlik yöntemleri kullanan halk bir yandan da hukuki süreçler ile şirketlerin bölgedeki varlığını tamamen sonlandırmak istiyor. Bir yandan ise anayasal haklarını kullanarak eylem yapan Cerattepelilere açılan davalar sürüyor.

Fotoğraf: Adem Güngör, Yeşil Artvin Derneği

Karahan: Anayasal hakkımızı kullandık, ceza aldık

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan da bu mücadeledeki önemli isimlerden. Karahan, en son 17 Şubat 2016’da madene karşı yapılan eylemde yol kapattıkları için görülen davada beş ay ertelemeli hapis cezası aldı.

Yargılanma süreçlerini Yeşil Gazete’ye anlatan Karahan, “17 Şubat’ta Artvin halkı olarak yaşamsal mücadelemiz için yol kesmiştik. Onlar yasa dışı bir şekilde yukarıya çıkmak istiyorlardı. Biz ise anayasal hakkımızı kullandık ve yasa dışı bir şey yapmadık. Ancak yargılanan biz olduk ve bize ceza verildi. Verilen karar ile birlikte haklı olduğumuzu daha iyi anlıyoruz” dedi.

‘Beş ayrı dava açıldı’

Cerrattepe için uzun yıllardır mücadele ettiklerini vurgulayan Karahan, bu süreçte kendilerine karşı birçok dava açıldığını söyledi. Karahan hakkında açılan beş ayrı dava bulunuyor. Açılan davalara rağmen mücadele etmeyi devam edeceğini belirten Karahan, “Nefes almaktan vazgeçersek o zaman mücadele etmekten de vazgeçeriz” ifadelerini kullandı.

Bütün bu davaları haksız ve hukuksuz bulduklarını belirten Karahan, “En son ceza verilen davada da ne polis ne jandarma kimse yaralanmadı, zarar görmedi. Aksine biz bedenlerimizle oradaydık ve biber gazı sıkarak bize şiddet uygulayan onlardı” diye konuştu.

‘Kirli sularını bırakıyorlar’

Cengiz Holding ve Kalyon Grubu ise bölgedeki faaliyetlerini her geçen gün artırıyor. En son aldıkları üç yeni ruhsatla maden arama çalışmalarını sürdürdüğü alanı 8 bin 538 hektara çıkardıklarını söyleyen Karahan, şu anda mevcut işletmelerinin bile bölgeye yeterince zarar verdiğini anlattı:

Şirketlerin şu ada yarattığı kirlilik de kabul edilemez. Hatila Milli Parkı’nın yanındaki alana kirli sularını bırakıyor. Bunları defalarca görüntüledik. Bilim insanlarının maden faaliyetlerinin bölgeye verdiği zararlara yönelik araştırmaları da mahkeme kayıtlarında yer alıyor. Ancak buna rağmen hala alan büyütüyorlar.

23 Ocak’ta verilen mahkeme kararını bir üst mahkemeye taşıyarak itirazlarını ettiklerini belirten Karahan, bölgedeki halk ile birlikte yaşam hakkı ve su hakları için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

17 Şubat davası

16 Şubat 2016 tarihinde Cengiz Holding’in iş makinelerinin polis eşliğinde Cerrattepe’ye çıkarılmak istenmesine karşı halk iş makinelerinin çıkışını engellemiş, polisin biber gazlı saldırısı etkisiz kalmıştı.

O gece nöbet tutan Artvin halkı 17 Şubat’ta Cengiz Holding’in polis ve jandarma korumasında Cerrattepe’ye yeniden girmeye çalışmasına karşı kendi iş makineleriyle yolu kapamıştı. Gözaltına alınanlar hakkında Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açılmıştı.

23 Ocak’ta görülen karar duruşmasında Nur Neşe Karahan, Dursun Ali Koyuncu, Kamil Güven, Kenan Balcı, Osman Okur ve Bahattin Altuntaş 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmekten beş ay  hapis cezası aldı.  Taylan Kaya ve Yavuz Yenigül’e ise iki yıl 1 ay hapis cezası verildi. Diğer yargılananlar beraat etti.

Nur Neşe Karahan, Kamil Güven, Kenan Balcı, Osman Okur ve Bahattin Altuntaş’ın cezalarına erteleme verilirken; Dursun Ali Koyuncu, Taylan Kaya ve Yavuz Yenigül’ün cezaları ertelenmedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.