DoğaManşet

Ayvalık sahillerini halka kapatma ihalesi

0

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Balıkesir Şube Müdürlüğü, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisindeki Pınarboğazı (Ortunç yanı) Günübirlik Kullanım Alanı ile Dalyan’ı (Ada Kamping yanı) 11 Şubat 2020 tarihinde 7+13 Yıl için kapı girişi + büfe işletmeciliği işi olarak özel şirketlere ihale edeceğini açıkladı. İhale 11 Şubat’ta yapılacak.

Sahilin kapatılmasına tepki gösteren Ayvalık Tabiat Platformu, ilçenin en güzel koylarından Ortunç’un halkın elinden alınma girişimiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Cunda’da Ada Camping ile Ortunç Motel çevresinde halk plajı olarak kullanılan alanların günübirlik tesis olarak işletilmek üzere Tarım ve Orman Bakanlığı, 2. Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarıldığını, Hakkıbey Yarımadası’nın da sırada olduğunu öğrendik.  İnternet sitelerinde de duyurulan bu ihale Tabiat Parkı’nın bireysel çıkarlar ve rant planlarına ne kadar kolay kurban edilebildiğini bir kez daha gösterdi.”

Mescid, kafeterya, tuvalet…

Yaklaşık 54 km uzunluğunda kıyı hattına sahip olan Ayvalık’ta onlarca irili ufaklı koy bulunduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu kıyı şeridi ve koyların önemli bir bölümü Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içinde yer almaktadır. Türkiye’deki Tabiat Parklarının en büyüğü ve denizel alana sahip olanı Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’dır. Ayvalık kıyılarının nasıl korunacağı ve nasıl kullanılacağı, hepimizi ilgilendiren çok önemli bir konudur. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2. Bölge Müdürlüğü’ne, Tabiat Parkı’nın korunması ile ilgili verdiğimiz dilekçeye cevaben, bakanlıktan kadro alınması halinde koruma ekiplerinin artırılacağı, Tabiat Parkı’nın korunacağı ve kaynak değerleri ile birlikte gelecek nesillere aktarılacağı belirtilmektedir. Oysa bölgeyle ilgili planlamada özel sektöre kiralanacak alanlarda mescit, kafeterya, restoran, tuvalet gibi yapılar açılacağı, sahillere giriş-çıkışların ücret karşılığında yapılacağı açıkça belirtilmektedir.”

‘Kıyı alanları kamuya aittir’

Anayasa’nın 43. maddesinin ve kıyı kanunu ve bağlı yönetmeliklerin kıyı alanlarının kamuya ait olduğunu, bu alanlarda mülkiyet oluşturulamayacağını ve herkesin serbestçe kullanımına açık olması gerektiğini düzenlediğinin altı çizilen açıklamada; “Kıyılarımızın sadece parası olanların değil, hiçbir ayrım olmaksızın, tüm halkımız tarafından eşitlik içinde serbestçe kullanımı için gereken her şeyi yapmaya kararlı olduğumuzu, tüm Ayvalıklılara ve kamuoyuna saygı ile duyururuz” denildi.

Açıklamada şu talepler sıralandı:

  • Bu ihale bir an önce iptal edilmeli
  • Deniz temizliği ve doğal zenginliğiyle Ayvalık halkının nefes alabildiği, denize rahatça girebildiği nadir alanlardan biri olan Ortunç Koyu’nun tel örgülerle çevrilmeden, giriş ücreti alınmadan halkın kullanımına bırakılmalı
  • Kıyılarımızın ve ayrılmaz parçası olan doğamızın, herkesin ortak varlığı olduğu unutulmadan korunmasını ve tüm halk tarafından serbestçe kullanılmalı
  • Koruma gerekçesiyle kıyılar halka kapatılmamalı
  • Ayvalık Adaları Tabiat Parkı kirliliğe ve yangın riskine karşı sürekli kontrol edilmeli, uyarıcı, bilgilendirici tabelalarla donatılmalı, bakanlıkça kadro tahsisiyle istihdam edilecek koruma görevlileri alanda sürekli kontrol ve koruma görevi yapmalı.

‘Denize ayağımızı sokacak yer kalmayacak’

“Yörede halka açık kalan , ücret ödemeden istifade edilen ve zaten kısıtlı alanı kapsayan bu küçük koylar da ihaleyle halkın elinden alınıp birilerine verilirse, denize ayağımızı sokacak yer kalmayacaktır” ifadelerini kullanan Platform, chang.org’ta da bir imza kampanyası başlattı.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.