UlaşımEnerjiManşet

Kargo gemileri yelkene geri dönüyor

0

Karbon salımlarını azaltma baskısı altında olan küresel denizcilik şirketleri, eskiden beri kullanılan bir teknolojiyi deniyorlar; okyanus rüzgarlarını kullanmak için yelken açmak ve pahalı yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak.

Yeşil Odak’ta yer alan habere göre Fransız yat tasarımcısı VPLP Design, denizaşırı hizmet uzmanı Jifmar ile karbon içermeyen taşımacılık konusunda uzmanlaşmış denizcilik şirketi olan Zéphyr & Borée arasındaki ortak girişim Alizés tarafından, ArianeGroup için bir yük gemisi tasarlamak için görevlendirildi.

4 adet kanat yelken

Tasarım firması, 121 metre uzunluğunda ve 23 metre genişliğinde açık güverteli Canopée adlı bir kargo gemisi tasarladı. Bu geminin tasarımındaki yenilik, 30 metre yüksekliğindeki Oceanwings adı verilen 4 adet wing sail (kanat yelken).

Karbon emisyonlarını yüzde 30 azaltıyor

Kanat yelken, rüzgar hareketinden itme elde edebilmek için bir tekneye dikey olarak sabitlenmiş, uçak kanadına benzer bir yapı. Üç boyutlu kanat yelkenlerin eni dar olduğu için sürtünme çok düşük oluyor bu da geleneksel yelkenlerden daha verimli olmasına sebep oluyor.

VPLP tarafından tasarlanan Oceanwings, ayrı olarak geliştirilen bir rotalama sistemiyle ilişkili otomatik ve yeniden açılabilir hafif yelken kanatlardan oluşuyor. Bu yelken kanatlı gemiler, yakıt tüketimini ve karbondioksit emisyonlarını ortalama %30 oranında azaltmak için geminin ana tahrik sistemine yardımcı oluyor.

More in Ulaşım

You may also like

Comments

Comments are closed.