ManşetEnerjiİklim Krizi

Amsterdam Üniversitesi’nde Shell karşıtı protesto

0

Amsterdam Üniversitesi’nde bir araya gelen öğrenciler dev petrol şirketi Shell’i protesto etti. Beyaz önlükler giyen öğrenciler, petrolü temsil eden siyah boyalarla dolu deney tüplerini üstlerine döktü.

Petrol şirketinin üniversitenin sosyal ve eğitim harcamalarının bir kısmını finanse ettiğini belirten öğrenciler, üniversitelerinden fosil yakıt sponsorluğundan çekilmesini ve “yeşil yıkama”ya izin vermemesini talep etti.

Shell Must Fall hesabı üzerinden paylaşım yapan öğrenciler “Öğrenciler olarak Shell’in eğitimi ve araştırmayı finanse ederek sosyal meşruiyet kazanmasını istemiyoruz” dedi. Protesto Shell’e karşı gerçekleştirilen eylem haftası kapsamında gerçekleştirildi.

‘Shell’in gerçek maliyeti, iklim krizi’

Eylem haftası fikri Royal Dutch Shell şirketinin Ocak ayının sonunda 2019 yılının gelirlerini açıklayacağını duyurması üzerine ortaya çıktı. Royal Dutch Shell; Shell ve Royal Dutch şirketlerinin birleşmesiyle ortaya çıkan, Hollanda menşeli dünyanın en büyük petrokimya şirketlerinden birisi.

Bunun üzerine bir araya gelen Hollandalı aktivistler hafta boyunca çeşitli eylemler düzenleyerek Shell’in politikasının gerçek maliyeti olarak Endonezya’daki seller ve Avustralya’daki yangınlar gibi iklim krizi sebebiyle olan olaylara vurgu yapmayı amaçlıyor.

Benzin istasyonlarına yeşil boya

Hafta başında Shell CEO’su Ben van Beurden‘ın evinin önünde gösteri yapan eylemciler, Beurden’ın yarım günde kazandığı paranın asgari ücretle geçinen bir kişinin bir yıllık maaşına denk olduğunu söylemişlerdi. Aynı zamanda eylemciler, Shell’in petrol ofislerine giden eylemciler, benzin istasyonlarına yeşil boya dökme eylemlerinde bulundu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.