EmekManşetTürkiye

10 bin metal işçisi 5 Şubat’ta grevde!

0

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası MESS arasında varılan yüzde 17’lik zam anlaşmasını kabul etmedi ve 5 Şubat’ta greve çıkma kararı aldı. Greve 11 ilde bulunan 41 fabrikadaki 10 bin işçi katılacak.

Sözleşme 130 bin işçiyi ilgilendiriyor

Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş ile MESS, toplu iş sözleşmesi (TİS) için geçen yılın ekim ayında ilk kez masaya oturmuş, yasal sürede anlaşma sağlanamamıştı. 186 işyerinde 130 bine yakın işçiyi ilgilendirdiği belirtilen sözleşme için zam ve yan haklar konusunda uzlaşma olmamıştı.

Sendikalar, yüzde 26-34 zam isterken, işverenin yüzde 10’luk teklifini reddetti. Uzlaşma olmaması halinde işçilerin 5 Şubat’ta greve gideceği açıklanmıştı. MESS ise metal işçilerinin grev kararına karşı lokavta gideceğini bildirmişti.

Türk Metal Sendikası ile MESS, 29 Ocak’taki görüşme sonucunda toplu iş sözleşmesinde uzlaşmış, işçilere ilk altı ay yüzde 18,49, ilk yıl toplamında ise yüzde 25,50 oranında zam yapılmasını kabul etmişti.

‘Sefalet ücreti dayatmasına hayır’

Türk Metal Sendikası ile MESS arasındaki anlaşmayı kabul etmeyen Birleşik Metal İş açıklama yayınladı. Açıklamada “MESS’le Sendikamız arasında dün gece (28 Ocak 2020) geç saatlerde yapılan toplantıda MESS tarafından verilen yüzde 17 oranındaki ücret teklifini değerlendirmek üzere bugün (29 Ocak 2020) toplanan Merkez TİS Komisyonu MESS’in sefalet ücreti dayatmasını kabul etmedi” dedi. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

Merkez TİS Komisyonumuzun önerisini değerlendiren Genel Yönetim Kurulumuz, daha önce 5 Şubat’ta uygulanmak üzere alınan grev kararını arkasında olduğunu bir kez daha vurguladı. Genel Yönetim Kurulumuz, 5 Şubat grevini etkili biçimde hayata geçirmek için çalışmaları yoğunlaştırma kararı aldı.

‘Metal işçileri daha önce de tarih yazdı’

Metal işçileri daha önce defalarca yapılmaz denileni yaptı, olmazı oldurttu, tarih yazdı ve şimdi bir kez daha tarih yazma görevi, metal işçilerinin önünde durmaktadır. Metal işçilerinin uzlaşma çabalarına kulak tıkayan metal patronlarına, metal işçileri örgütlülükleri ile üretimden gelen güçlerini kullanarak en sert cevabı verecektir.

‘Yeni bir destanın ilk adımı’

Eğer, grev ertelemeleriyle, baskıyla, tehditle metal işçilerini korkutacaklarını sanıyorlarsa, onlara ne kadar yanıldıklarını açık bir şekilde göstereceğiz. Nesillerden, nesillere aktarılacak yeni bir destanın ilk adımı bugün atıldı.

Birleşik Metal İşçileri sendikası her zaman olduğu gibi bugün de, tüm metal işçilerinin, Türkiye işçi sınıfının, ekmek ve adalet mücadelesinin bayraktarlığı görevini gururla, onurla sürdürecektir. Metal işçileri 5 Şubat’ta bir kez daha tarih yazacak.

‘Binlerce metal işçisinin taleplerine sahip çıkacağız’

Biliyoruz ki, Türkiye’nin ve Dünya’nın dört bir yanında işçilerin gözü, kulağı ve dayanışması metal işçileriyle olacaktır. Tüm sınıf dostlarını ve tüm metal işçilerini bu destana ortak olmaya, dayanışmaya davet ediyoruz.

Metal işçileri, sorumluluğunu taşıdığı binlerce metal işçisinin taleplerine sahip çıkacak, bu sorumluluğunun gereğini yerine getirecektir. Bugün tüm diğer günlerden daha güçlü, daha kararlıyız.”

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.