DünyaManşet

Trump’dan tek taraflı ‘yüzyılın barış planı’

0

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte ‘Yüzyılın Planı’ adını verdiği ‘Orta Doğu Barış Planı’nı açıkladı. Planda Kudüs’ün bölünmemiş bir şekilde İsrail’e ait olmasının öngörülüyor.  Trump ile Netanyahu’nun açıklamasında, Filistin’den hiçbir yetkili yer almadı. Türk gazeteciler de Beyaz Saray’daki toplantıya alınmadı. 

BBC Türkçe’nin haberine göre, Trump’ın açıklamasından öne çıkan noktalar şöyle:

  • Bu vizyon geçmiştekilerden çok farklı. Geçmiştekiler çok ayrıntılı önerilerdi ve çok ayrıntılı olduğu için de başarılması zor önerilerdi. Kesin ve taktik çözümlere ihtiyacımız var.
  • Her iki tarafla da bir araya geldim, İsrail şimdi barışa doğru önemli bir adım atıyor. Doğrudan müzakerelere gidecek bir yolu kabul etti.
  • Her iki taraf da barışı çok istiyor. İsrail ilk defa bir kavramsal harita çıkarılmasına izin verdi. Bu, ödünlerin verileceği bir harita olacak.
  • İsrail devleti ile çizdiğimiz bu sınırları ABD tanıyacak. İki devletli yapıya geçiş sürecinde İsrail’in güvenliği hiçbir şekilde tehlikeye girmeyecek.
  • Gece kulüplerine saldırılar, otobüslere bombalı saldırılar bir daha geri gelmeyecek.
  • Ben İsrail için çok şey yaptım. ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdım. Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak tanıdım. Belki de en önemlisi İran’la yapılan korkunç anlaşmadan ABD’nin çıkmasını sağladım.
  • Filistinliler için de çok şey yapmam gerekiyor. Aksi takdirde adil olmaz. Filistinliler için de bağımsız bir devlet olma şansı çıkacak.
  • Ortaya koyduğumuz plan, Filistin’in topraklarını iki katına çıkaracak.
  • Hiçbir Filistinli ya da İsrailli evlerini terk etmek zorunda kalmayacak.
  • Filistin Cumhurbaşkanı Abbas’a sesleniyorum; bu toprakları alın ve kendi devletinizi kurun. Yıllardır gelişemiyorsunuz. Filistin bunun sonunda bağımsız ve harika bir devlet olsun. Sayın Abbas barış yolunu seçerseniz Amerika ve diğer ülkeler barış yolunda size destek olacak.
  • Hamas’ın, İslami Cihat Örgütleri’nin barışa karşı atacakları adımları yasaklayacak kanunlar olacak. Terörün hiçbir şekilde destek almasına izin vermeyeceğiz.

Trump, Umman, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne de barış çabalarını destekledikleri için’ teşekkür etti.

Yıllara göre nüfus ve yerleşim dağılımı ile Trump’ın planı.

İsrail kabinesi ‘ilhak’ı oylayacak 

İsrail kabinesi, pazar günü işgal altındaki Batı Şeria‘da yer alan Ürdün Vadisi ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin “ilhakını” oylayacak.
ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, Tel Aviv yönetiminin istediği zaman işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini “ilhak” edebileceğini söyledi. “İsrail’in, Yahudi yerleşimleri ilhak etmek için beklemesine gerek var mı?” şeklindeki soruya Friedman, “Hayır İsrail’in beklemesine gerek yok” cevabını verdi.

Filistin’den cevap: Bin kere hayır

Trump’ın planına tepki gösteren  Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas “Bin kere hayır” dedi. Ramallah’ta basın toplantısı düzenleyen Abbas, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘barış planını’ reddettiklerini açıklayarak, “Hiçbir Filistinli Müslüman veya Hristiyan’ın bu planı kabul etmesi mümkün değil. ‘Yüzyılın Anlaşması’na bin kere hayır diyoruz. Kudüs satılık değildir diye konuştu.

Mahmud Abbas, Filistin’in ilkelerine ve uluslararası meşruiyet temelinde müzakerelere bağlı olduklarını belirterek, “Bütün gücümüzle savaşacağız. Bu savaştaki öncelikli silahımız ise barışçıl harekettir” ifadelerini kullandı.

Trump, tek taraflı Ortadoğu barış planı kapsamında öngörülen İsrail ve Filistin devletlerinin sınırlarını gösteren bir haritayı paylaştı.

İsveç ve İran’dan da tepki

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musevi de Trump’ın açıkladığı plana tepki gösterdi. ABD’nin planının İsveç ve Avrupa Birliği’ni (AB) bağlamadığını belirten Linde, “İsveç ve AB’nin İsrail-Filistin sorunu konusundaki konumu açık. İsrail ve Filistinliler her iki devletin başkenti Kudüs’te barış ve güvenlik içinde yaşarken, uluslararası hukuka sıkıca bağlı müzakere edilen iki devletli çözümü destekliyoruz”diye konuştu.

Musevi ise Filistin topraklarının Filistin halkına ait olduğunu vurgulayarak, İsrail rejiminin Filistin topraklarında işgalci olduğunu söyledi. Musevi, “Filistin sorunun çözümü ancak Filistinliler arasında yapılacak referandum ile çözülebilir. Bunun dışındaki tüm anlaşmalar kınanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Türkiye: Kudüs kırmızı çizgimizdir

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan azılı açıklamada, planın işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail egemenliğini tanıdığı belirtildi ve şu ifadelere yer verildi:

“ABD’nin sözde barış planı ölü doğmuştur. Bu plan, iki devletli çözümü öldürmeyi ve Filistin topraklarını gasbetmeyi hedefleyen bir ilhak planıdır. Filistin halkı ve toprakları parayla satın alınamaz. Kudüs kırmızı çizgimizdir. İsrail’in işgal ve zulmünü meşrulaştırmaya yönelik adımlara izin vermeyeceğiz. Kardeş Filistin halkının daima yanında olacağız. Filistin topraklarında bağımsız Filistin için çalışmaya devam edeceğiz. Filistin’in kabul etmeyeceği hiçbir planı desteklemeyeceğiz. İşgal politikalarına son vermeden Ortadoğu’ya barış gelemez.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.