Hayvan HaklarıManşet

Fransa, erkek civcivlerin canlı canlı ‘öğütülmesini’ yasaklıyor

0

Dünya genelinde her yıl yedi milyar civciv, yumurtlamadıkları veya etleri yenemediği için canlı canlı öğütücülere atılarak, gaz ya da elektrik verilerek veya plastik torbalar içinde boğularak öldürülüyor. Fransa, ‘sektörel atık’ olarak görülen erkek civcivlerin bu yöntemlerden herhangi biriyle topluca öldürülmesini yasaklayan ilk ülkelerden biri olacak.

BBC’ye konuşan Tarım Bakanı Didier Guillaume, yasağın gelecek yılın sonunda yürürlüğe gireceğini açıkladı. Guillaume, yakında tavuk embriyolarının yumurtadan çıkmadan cinsiyetini belirleyecek bir yöntem bulunmasını umduğunu söyledi.

The Guardian gazetesine göre de, araştırmacılar yıllardır böyle bir yöntem geliştirmeye çalışıyor. Mevcut teknoloji, bunun yapılabilmesi için her bir yumurtanın delinerek örnek alınmasını gerektiriyor. Bunun da sektör için ekonomik açıdan uygulanabilir olmadığı belirtiliyor.

Avrupa’da farklı uygulamalar

İsviçre, tavuk çiftliklerinde yaygın bir uygulama olmamasına karşın, erkek civcivlerin canlı canlı öğütülmesini geçen eylülde yasaklamıştı. Yılda 45 milyon erkek civcivin öğütüldüğü Almanya’da ise hükümet uygulamayı yasaklamış; Ancak Yüksek İdare Mahkemesi haziranda aldığı bir kararla, yumurtadaki embriyonun cinsiyetini belirleyecek bir yöntem bulununcaya kadar uygulamanın devam edebileceğine hükmetmişti.

Fransa ve Almanya geçen Kasım’da civciv katliamını önlemek için birlikte çalışma kararı almıştı.

Avrupa Birliği’nin 2009 tarihli bir genelgesi, erkek civcivlerin topluca öldürülmesine izin veriyor. Ancak bunun için ölümlerin “ani” olması ve civcivlerin üç günlükten daha büyük olmaması şartı aranıyor.

Domuz yavrularını uyuşturmadan kısırlaştırmaya da yasak

Fransa Tarım Bakanı gelecek yıldan itibaren domuz yavrularının uyuşturulmadan kısırlaştırılamayacağını açıkladı. Erkek domuzlar, semirmeleri için kısırlaştırılıyor. Uygulamanın bir başka amacı da yağlı etlerdeki kokuyu önlemek.

Fransa’da hükümet, et ve tavuk çiftliklerinde kullanılan yöntemlerin değiştirilmesini isteyen hayvan hakları aktivistlerinin baskısı altında. Geçen yıl ülkede bazı kasaplar, diğer canlı türlerinin haklarının ihlal edildiğini söyleyen aktivistlerin saldırısına uğramıştı.

Hayvan hakları örgütleri: Düş kırıklığına uğradık

Dünya Tarımında Merhamet adlı hayvan hakları örgütü, tavuk çiftliklerinde kafeslerde tutulan hayvanlardan yumurta elde edilmesinin ve domuzların kısırlaştırılmasının tamamen yasaklanmasını isteyerek Fransız Tarım Bakanı’nın açıklamalarının düş kırıklığı yarattığını duyurdu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.