EmekManşet

Metal işçileri grevi için 5 Şubat’a geri sayım başladı

0

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler, Toplu İş Sözleşmesi kapsamındaki 42 fabrikada grev uygulama kararını astı, 5 Şubat’ta greve çıkacaklarını duyurdu. Birgün’den Volkan Ateş’in haberine göre işçiler bir saatlik iş durdurma eylemi yaptı.

İşçiler, eylem sırasında “Zafer direnen işçinin olacak”, “Birleşen işçiler asla yenilmez” sloganları attı. Eylemlerin hafta boyunca sürmesi bekleniyor. İşçiler bugün tüm vardiyalarda alkış ve sloganlar eşliğinde birlikte yemek paydosuna çıkacak, yarın ise tekrar 1 saat iş durduracak.

İşçiler yüzde 10 zammı kabul etmiyor

Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş ile MESS, toplu iş sözleşmesi (TİS) için geçen yılın ekim ayında ilk kez masaya oturmuş, yasal sürede anlaşma sağlanamamıştı. 186 işyerinde 130 bine yakın işçiyi ilgilendirdiği belirtilen sözleşme için zam ve yan haklar konusunda uzlaşma olmamıştı.

Sendikalar, yüzde 26-34 zam isterken, işverenin yüzde 10’luk teklifini reddetti. Uzlaşma olmaması halinde işçilerin 5 Şubat’ta greve gideceği açıklanmıştı. MESS ise metal işçilerinin grev kararına karşı lokavta gideceğini bildirmişti.

7 saatlik toplantı

Pazartesi günü Türk Metal ile MESS arasında yedi saatlik bir görüşme yapıldı ve görüşmeye bugün 19.30’da devam edileceği duyuruldu. Görüşme sırasında ne konuşulduğuna dair ise bir açıklama yapılmadı. Türk Metal’in en düşük işçi ücretlerinin bir miktar artırılmasının ardından tüm ücretlere yüzde 15 zam yapılması ve sözleşmenin 2 yıllık olması konusunda anlaşma yapabileceği öne sürülüyor.

 

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.