ManşetDünyaKoronavirüs SalgınıSağlık

Koronavirüsün uluslararası aciliyet durumu artırıldı

0

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Koronavirüsü salgınının risklerini değerlendirirken hata yaptıklarını söyleyerek alarm seviyesini Çin’de “çok yüksek”, dünyada ise “yüksek” olarak değiştirdi. Daha önce WHO tarafından yapılan açıklamada risk seviyesi “orta” olarak belirtilmişti.

Ölü sayısı 106’ya yükseldi

Çin’de ilk olarak 12 Aralık’ta Wuhan şehrinde görülen virüs, şu anda Tibet Özerk Bölgesi hariç ülke genelinde görülüyor.  Şu ana kadar 106 kişi virüsten dolayı ölürken, virüs bulaştığı kesinleşen kişi sayısı ise 976’sının durumu ağır olmak üzere 4 bin 515’i buldu.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, virüs bulaştığı şüphesi bulunanların sayısı 6 bin 973 olarak bildirdi. Virüsten etkilenen kişilerle temas etmesi nedeniyle müşahede altına alınanların sayısı da 44 bin 132 oldu.

Okullar tatil, ulaşım askıda

Çin Eğitim Bakanlığı açıklama yayınlayarak, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler çerçevesinde tüm üniversite, lise, ortaokul, ilkokul ve kreşlerin yarıyıl tatilinin uzatıldığı belirtildi. Ülkede 17 kentte ise ulaşım durduruldu ve metro, otobüs ve feribot seferlerinin tümü askıya alındı.

‘Türkiye’de virüs yok’

Türkiye’de ise Aksaray‘da 10’u Çinli turist 2’si Türk 12 kişinin koronavirüs şüphesiyle hastaneye kaldırılıp müşahede altına alınmasıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı. Bakan Koca Aksaray’daki olayla ilgili ise sadece bir kişiden şüphelenildiğini belirterek alınan numunenin sonucunun henüz çıkmadığını, hastanın durumunun iyi olduğunu, Çin’den gelmesinden dolayı şüphelenildiğini söyledi.

Virüsün belirtileri

Koronavirüsler, daha büyük bir virüs ailesi türü ancak sadece 6’sı (yeni virüsün etkilerinin kanıtlanmasıyla birlikte 7 olacak) insanlara bulaşabiliyor. Bir koronavirüsün yol açtığı şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS), Çin’de 2002 yılında salgından etkilenen 8 bin 98 kişiden 774’ünün ölümüne yol açmıştı.

Koronavirüs illustrasyonu

“Wuhan virüsü” olarak adlandırılan bu yeni virüsün ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanıyor.

Ölümlerin çoğu Wuhan şehrinde gerçekleşti. Bu yüzden şehirdeki vahşi hayvan satan bir deniz ürünleri pazarının virüsün kaynağı olduğundan şüpheleniyor. Market şu anda tamamen kapalı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.