DünyaManşet

‘Irkçılık tazminatını’, banka da ödemedi: Nereden buldun?

0

ABD’de siyah bir adam, kazandığı ırkçılık davasından aldığı çeki bozdurmak için gittiği bankada yine ırkçılığa maruz kaldı. ABD’nin Detroit kentinde yaşayan Sauntore Thomas, çalıştığı leasing şirketine ırkçılığa maruz kaldığı suçlamasıyla dava açtı.  Mahkeme dışı anlaşmayla sonuçlanan davanın sonucunda, yaklaşık 100 bin dolar tazminat kazandı. Thomas, çekleri bozdurmak için yaklaşık iki yıldır hesap sahibi olduğu TCF Bankası’na gitti.

Ancak Thomas’ın bu paraya gerçekten sahip olduğuna inanmayan, çeklerin bilgisayar sisteminde eşleşmediğini savunan ve “Bu parayı nereden buldunuz?” diye soran banka çalışanı, çekleri bozmayı reddedip dolandırıcılık suçlamasıyla polisi çağırdı. Suçlamayı ciddiye alan Detroit emniyeti, bankaya dört memur gönderdi.

‘Sesimi yükseltseydim, yere yatıracaklardı’

Kentin yerel gazetelerinden Detroit Free Press’e konuşan Thomas ise çeklerin gerçek olmasına rağmen böyle bir muameleye maruz bırakılmayı hak etmediğini vurgulayarak “Beyaz olsaydım bunların hiçbiri yaşanmazdı” dedi. Thomas, “Son derece sindirilmiş hissettim. Sesimi yükseltseydim beni yere yatıracaklarını biliyordum” diye konuştu.

Bankaya da dava açıyor

Amerikan Hava Kuvvetleri’nden emekli olduğunu da belirten Thomas, şimdi bankaya dava açıyor. Thomas, bankadan özür ve tazminat talep edecek. Avukatı Deborah Gordon ise kendisinin telefondan çeklerin bir dava sonucu alındığına dair kanıt sunmasına rağmen bankacıları ikna edemediğini anlattı. Thomas’ın ırkçılık nedeniyle geri çevrildiğini söyleyen Gordon, “Şu açık ki, içeri girdiği saniyede ırkı nedeniyle hakkında varsayımlarda bulunuldu. Bu adamın bir ırkçılık davasını kazanıp, bu davadan kazandığı çeki ırkçılık nedeniyle bozduramaması inanılmaz” dedi.

Banka özür diledi

TCF Bankası’nın sözcüsü Tom Wennerberg ise Thomas’tan özür diledi. “Yerel polis devreye sokulmamalıydı” denilen açıklamada, “Irkçılığı ve bu tür herhangi bir ayrımcılığı güçlü biçimde kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, büyük miktarlarda nakit için ek önlemler alındığı ve Thomas’ın sunduğu çekleri doğrulatamadıkları’ iddia edildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.