ManşetHayvan Hakları

Hak savunucuları depremzede hayvanlar için Elazığ’da: Durumları çok kötü

0

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen ve 39 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremden birçok hayvan da etkilendi. Sokakta yaşayan hayvanların enkaz altından kurtarıldığı videolar sosyal medyada dolaşırken hayvan hakları savunucuları kurtarma ve bakım çalışmalarına destek olmak için Elazığ’a gitti.

Hayvan Özgürlüğü Kolektifi tarafından yapılan paylaşımlarda, bölgedeki hayvanların durumunun çok kötü olduğu belirtildi. Göçük altında kalan hayvanların sayısının bilinmediği bilgisini paylaşan Kolektif, kurtulanların ise sakat, yaralı veya yaraları enfeksiyon kapmış halde olduğunu söyledi.

Birçok hayvan enkaz altında kaldı

Arama kurtarma çalışmalarına destek olmak için giden İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri de kurtarma çalışmaları sırasında birçok hayvanın enkaz altında kaldığını bildirdi. İBB tarafından yapılan paylaşımda “Deprem bölgesinde çok sayıda hayvan da göçük altında kalırken, arama kurtarma ekipleri birçok noktada müdahalede bulundu” denildi.

Ahırlar yıkıldı

6.8 şiddetinde gerçekleşen deprem sonucunda birçok ahırın da yıkıldığı bilgisi paylaşıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın açıklamasında Elazığ’da 48 ahır yıkılırken, 86 büyükbaş ile 110 da küçükbaş hayvanın öldüğü belirtildi. Malatya’da ise 95 ahır hasar oluştu; 55 büyükbaş, 21 küçükbaş hayvan ve dört tavuk deprem sebebiyle yaşamını yitirdi.  Bakanlık, ayrıca hayvancılık ile geçimini sağlayan ailelere yardımda bulunacağını duyurdu.

Fotoğraf: Hayvan Özgürlüğü Kolektifi

Bölgedeki hayvanlara ücretsiz tedavi

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ise yazılı açıklama yaparak Elazığ ve Malatya’da deprem nedeniyle yaralanan hayvanları ücretsiz tedavi edeceklerini duyurdu. Eroğlu, “Mesleğimizle ilgili olarak devletimizin çalışmalarına yardımcı olmak, yanında yer almak, hem vicdani hem de vatandaşlık görevimizdir”dedi.

Fotoğraf: AA

Hayvanlar için deprem tedbirleri

Patili Deprem Dayanışması bir açıklama yayınlayarak olası bir deprem öncesinde ve sonrasında evde veya sokakta yaşayan hayvanlar için alınabilecek önlemleri sıraladı. İnsanlar için alınan tedbirler yetersizken hayvanlar adına alınan tedbirlerin yok denilecek kadar az olduğu söylenen açıklamada şu tavsiyelerde bulunuldu:

‘Taşıma çantası elinizin altında olsun’

Taşıma çantalarımızı, gezdirme tasmalarımızı her zaman elimizin altında, ulaşabileceğimiz bir yerde tutmalıyız. Biliyoruz, bazı kediler taşıma çantasından nefret ediyor. Bu sebeple olası deprem anında vakit kaybetmemek adına öncesinde kedimizi alıştırmak için birkaç önerimiz var:

Taşıma çantasının kapısı açık dursun, kediniz istediği zaman içine girip çıkabilsin. İçine sevdiği oyuncaklardan koyabilirsiniz. Yaş, ödül maması gibi severek yediği mamaları taşıma çantası içinde yedirebilirsiniz. Size düşkün bir kediniz varsa kendi kokunuzun sindiği bir kıyafeti taşıma çantasının içine koyarak kedinizin alışmasını sağlayabilirsiniz.

Hayvanlar için deprem çantası

Açıklamanın devamında hem hayvanlar hem de insanlar için bir deprem çantası hazırlanması gerektiği belirtildi. Deprem çantasında olması gerekenler ise şu şekilde sıralandı:

  • İlkyardım malzemeleri (batticon, oksijenli su, antibiyotikli pomad, sargı bezi, permatik, temiz enjektör, steril eldiven, cerrahi iğne ve ip -bulamazsanız orta boy yorgan iğnesi- steril gazlı bez, hayvanlar için kullanılan ağrı kesici -kesinlikle aspirin değil, aspirin zararlı)
  • Yaş – kuru mama, su ve kap
  • Hayvanlar için kullanılan sedatif (sakinleştirici etkili) hap ya da macun (örn; Sedapet)
  • Küçük battaniye
  • Hasta bezi
  • Göğüs tasması
  • Aşı karnesi
  • Taşıma çantasının dışını sarabilecek büyüklükte bir örtü
  • Sevdiği birkaç oyuncak

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.