ManşetHayvan Hakları

Batıkent’te köpekleri zehirleyen üç kişiye 10’ar yıl hapis

0

Ankara Batıkent’te sokakta yaşayan köpeklerin zehirlenmesine ilişkin davada yargılanan üç sanık hakkında karar açıklandı. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanıklar “sahipli hayvanı öldürmek” ve “çevreyi kasten kirletmekten” 10’ar yıl hapse çarptırıldı.

Ne olmuştu?

9 Nisan 2019 tarihinde Batıkent’te 16 köpeğin cesedine ulaşılmış, zehirden etkilenen yedi köpek de tedavi altına alınmıştı.  Emniyet müdürlüğünün çalışmaları sonucunda, köpekleri zehirledikleri tespit edilen üç kişi gözaltına alınmış ancak tutuklama talepleri ve itirazlara rağmen serbest bırakılmıştı.

Köpeklerin zehirlenmesiyle ilgili tepkiler sürerken, Ankara Barosu da şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunmuş, sorumluların cezalandırılması talep edilmişti. Sanıklar, 24 Eylül tarihinde ilk kez Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkartılmıştı.

Dava, Türkiye’de iki açıdan bir ilk

2019 yılında kaybettiğimiz Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Burak Özgüner, davanın iki açıdan Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıdığını belirtmişti: “Benzer olaylarla ilgili olarak, daha önce açılan davalar, zehirlenen köpekler bir kişinin korumasında ise genelde ‘mala zarar’ maddesinden açılıyordu. Bu sefer dava, Türk Ceza Kanunu‘ndaki ‘hayvanlara zarar verecek şekilde çevreyi kasten kirletme’ maddesi de hukukî dayanak alınarak açıldı ve sanıklar, dava neticesinde bu kez tutuklanabilir. Öte yandan, ilk kez bir yerel yönetim, Ankara Büyükşehir Belediyesi, bir sokak hayvanı katliamına karşı şikâyetçi oldu.”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.