ManşetKoronavirüs SalgınıSağlık

İstanbul Havalimanı’nda koronavirüsü alarmı

0
Fotoğraf: AA

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve sonrasında beş farklı ülkeye yayılan koronavirüsünden ölenlerin sayısı 28’e yükseldi. Ulusal Sağlık Komisyonu’nun verdiği rakamlara göre ülkede 830 kişiye virüsü taşıdıkları gerekçesiyle teşhis konuldu.

Dünya Sağlık Örgütü, salgını Çin için acil bir durum olarak nitelendirdi ancak bunun uluslararası bir halk sağlığı acil durumu olduğunu ilan etmedi. Buna karşın virüsün Tayland, Hong Kong, Güney Kore’nin ardından Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Meksika (ABD) gibi diğer ülkelerde de görülmeye başlaması tüm dünyada bir panik yarattı.

İstanbul’da önlemler

Birçok ülke, Çin’in Wuhan kentinden gelen uçuşlarını iptal ederken Türkiye de virüse karşı önlem alan ülkeler arasında girdi.  İstanbul Havalimanı’nda Çin’den gelen uçuşlarda yolcular termal kameralarla kontrolden geçirilmeye başlandı. Kontroller ikinci bir açıklamaya kadar devam edecek.

’38 derece üstünü muayeneden geçiriyoruz’

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada kontrollerin tehlike geçene kadar yapılacağını söyledi.

Termal kamera ile izleme sürecini anlatan Kavak, “Bunlar sadece kamera önünden geçilirken vücut ısısı 38 derecenin üzerinde olan kişileri seçmemizi, ayıklamamızı sağlıyor. Eğer 38 derecenin üzerindeyse o kişileri gruptan ayırarak, ilk önce muayene ve sorgulamalarını yapıyoruz. Bir risk ya da olası vaka olma ihtimali varsa o zaman karantina odalarımızda değerlendirmeleri bitirdikten sonra 112’nin özel donanımlı ambulanslarıyla negatif basınçlı sedyelerle referans hastanelere sevkini sağlıyoruz. Daha sonra tanı ve tedavi için hastanedeki süreç başlıyor” dedi.

Virüsün belirtileri

Koronavirüsler, daha büyük bir virüs ailesi türü ancak sadece 6’sı (yeni virüsün etkilerinin kanıtlanmasıyla birlikte 7 olacak) insanlara bulaşabiliyor. Bir koronavirüsün yol açtığı şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS), Çin’de 2002 yılında salgından etkilenen 8 bin 98 kişiden 774’ünün ölümüne yol açmıştı.

,

Koronavirüs illustrasyonu

“Wuhan virüsü” olarak adlandırılan bu yeni virüsün ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanıyor.

Ölümlerin çoğu Wuhan şehrinde gerçekleşti. Bu yüzden şehirdeki vahşi hayvan satan bir deniz ürünleri pazarının virüsün kaynağı olduğundan şüpheleniyor. Market şu anda tamamen kapalı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.