İfade ÖzgürlüğüGündemManşetTürkiye

Evrensel çalışanlarının basın kartları iptal edildi

0

Evrensel Gazetesi’nde çalışan onlarca gazetecinin basın kartları Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından iptal edildi. Basın Kartları Komisyonu’nun, Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasından sonra uzun zamandır yenileme başvurusu yapmış olan gazetecilere “bekleniyor” denilmişti. Gazeteciler, dün sarı basın kartlarının iptal edildiği öğrendi.

Kartı iptal edilenler arasında sürekli basın kartı sahibi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası adına Basın Kartları Komisyonu’nda görev yapmış olan Sultan Özer ile sürekli basın kartı sahibi Fevzi Argun, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Yazı İşleri Müdürü Şengül Karadağ Bayhan, haber editörü Vural Nasuhbeyoğlu, Sorumlu Yazı işleri Müdürü olan Görkem Kınacı, sayfa editörü İskender Bayhan, haber redaktörü Şükrü Taş, foto muhabiri Sevil Atar ve muhabirler Şerif KarataşDerya Dursun, Ercüment Akdeniz, Elif Ekin Saltık, Elif Görgü, Emine Uyar, Mehmet Özer, Özer Akdemir’le yazar Erol Aral da bulunuyor.

TGS başkanının kartı  da iptal

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı ve Evrensel Gazetesi Haber Müdürü Yardımcısı Gökhan Durmuş da basın kartı iptal edilenler arasında.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın sitesinden basın kartlarının iptal edildiğini öğrenen gazeteciler, önceki gün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın Destek Hattı’nı aradı. Ancak gün boyu telefona yanıt veren olmadığı için kartların iptal gerekçeleri de öğrenilemedi.

Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “Bizim dışımızda da çok sayıda iptal var. Bu hukuksuz uygulamaya karşı dava açacağız. Doğru ve nihai çözüm, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi basın kartlarını meslek örgütlerinin vermesi”dedi.

Yetki Cumhurbaşkanlığı’na geçtikten sonra ‘sarı basın kartları’nın rengi de değiştirilmiş, turkuaz yapılmıştı.

Yıpranma hakkı basın kartına bağlı

Basın kartı olmayan gazetecilerin Meclise girmesi zorlaşıyor. Pek çok davayı izlemek için “basın kartı sahibi olma” koşulu bulunması sebebiyle gazeteciler davaları izleyemiyor. Sokak eylemlerinde basın kartı olması ise kolaylık sağlıyor.

Ayrıca gazetecilerin yıpranma hakkı da “basın kartı sahibi olmak” koşuluna bağlı.

Basın Kartları aslında uzun zamandır gazetecilerin gündeminde. Basın kartları geçmişte Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından veriliyordu. Ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte bu kurum Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na dönüştü. 24 Haziran 2018’de yeni yönetim sistemine geçilmesine karşın basın kartı komisyonu 13 ay boyunca toplanmadı. Temmuz 2019’da ‘gizli’ bir toplantı yapıldı.

CHP Milletvekili Utku Çakırözer komisyonda dokuz kişinin olduğunu belirtmişti. Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti komisyonda yer almıyor. Komisyonun iki üyesi Cumhurbaşkanlığı’ndan, kalan üyelerden üçü ATV, Star ve Daily Sabah gazetelerinden, ikisi ise Anadolu Ajansı (AA) ve TRT’den.

You may also like

Comments

Comments are closed.