Manşetİklim Krizi

Tibet buzullarında yeni virüs türleri keşfedildi

0

Çin‘in kuzeybatı Tibet Platosu‘ndaki bir buzulun, son 15 bin yıldır birçoğu modern bilim tarafından bilinmeyen donmuş virüsler topluluğuna ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı. Tibet buzulundan çekirdeğinden alınan iki buz numunesine bakan bilim insanları 28 tanesi daha önce bilinmeyen 33 adet donmuş virüsün varlığını keşfetti.

Ocak ayında BioRixv veritabanında yayınlanan çalışmaya göre bu keşif, farklı çevre ve iklim koşullarında ne tür virüslerin yaşadığını öğrenmek için yardımcı olabilir.

Buzulların erimesi virüsleri ortaya çıkarabilir

Makalede yer alan, akran denetiminden geçmemiş başka bir argüman ise iklim krizine bağlı buzulların erimesiyle bu virüslerin tekrar çevreye saçılmaya başlama ihtimali olması. Araştırmacılar bu en kötü ihtimale karşı hazırlık yapmak için virüsler hakkında ne kadar bilgi toplanırsa, gelecekte o kadar faydalı olacağını belirtiyor.

Tibet buzulları iklim değişikliği sebebiyle hızlı bir şekilde eriyor.

Bakterilerinden uzaklaştırmak için zorlu süreç

Araştırmanın en zorlu aşamalarından birisi olarak çıkarılan buzul örneklerinin günümüz bakterileriyle kirlenmesini önlemek gösteriliyor. Bunu aşmak isteyen araştırmacılar yeni bir protokol oluşturmuşlar. 1992 ve 2015 yıllarında toplanan iki buzul örneği vaktinde yeterli önlem alınmadığı için dış kısımları bakteriler ile temas etmiş ancak iç kısımları hala bozulmamış.

Çekirdeklerin iç kısmına erişmek için, araştırmacılar -5 derecelik soğuk bir odada düzenek kurmuş. Steril bir şerit testere ile dış tabakadan buzun kesilmesinin ardından, buz çekirdeği etanol ve steril su ile yıkanmış ve bu işlem birkaç kez tekrar edilmiş. Araştırma sonucunda ise 28’i daha önce hiç bilinmeyen 33 adet virüs türü keşfedilmiş.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.