Kültür-Sanatİfade ÖzgürlüğüManşet

Kültür dünyasına Osman Kavala ile dayanışma çağrısı: Haydi Silivri’ye!

0

Gezi davasının tek tutuklu sanığı, 812 gündür cezaevinde bulunan hak savunucusu ve iş insanı Osman Kavala için bir araya gelen bir grup dayanışmacı, sanat kurumlarına, müzelere, galerilere ve inisiyatiflere 28 Ocak Salı günü kurumlarını kapatma ve Silivri’ye, Kavala’ya desteğe gelmeye çağırdı.

4 Aralık 2019’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’nin Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5’inci ve haklara getirilecek kısıtlamaların sınırlanmasıyla ilgili 18’inci maddelerini ihlal ettiğine karar vermişti. 1’e karşı 6 oyla alınan kararda mahkeme, Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istemişti. Buna rağmen İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Aralık’taki duruşmada karara uymayıp Kavala’nın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın 28 Ocak’a bırakılmasına karar verdi.

Grup tarafından, 28 Ocak’ta Silivri’de buluşmak üzere yapılan açıklama şöyle:

“Osman Kavala 812 gündür özgürlüğünden mahrum. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Kavala’nın “derhal salıverilmesi ve suçun unsuruna ait delillerin mahkeme dosyasında bulunmamasına” ilişkin kararı 4 Aralık 2019 tarihli duruşmada hiçe sayıldı ve tutukluluğuna devam kararı verildi.

Hepimizin temel hakkı olan özgürlüğü savunmak ve 35 yılı aşkın süredir kültür, sanat ve sivil toplum alanında birlikte düşündüğümüz, ürettiğimiz ve dayanışma biçimleri hayal ettiğimiz Osman Kavala’nın hukuka aykırı tutukluluğuna karşı beraber durmak için tüm kültür ve sanat kurumlarını dayanışmaya çağırıyoruz.

Bir sonraki duruşma 28 Ocak Salı günü. O gün kurumunuzu, müzenizi, galerinizi, inisiyatifinizi kapatın. Saat 10.00’da Silivri Adliyesi’nde Gezi Davası’nın 5. duruşmasında buluşalım.”

You may also like

Comments

Comments are closed.