İklim ve EnerjiManşet

Birleşik Krallık yurt dışı kömür projelerine desteğini çekecek

0

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson 20 Ocak’ta Londra’da gerçekleşen UK-Afrika Yatırım Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, ülkesinin, yurt dışındaki kömür yakıtlı elektrik santrallarına yönelik tüm desteği sona erdireceğini açıkladı. Johnson şunları söyledi: “Hepimiz aynı havayı soluyoruz, aynı gökyüzünün altında yaşıyoruz ve karbon emisyonları yükseldiğinde ve gezegen ısındığında hepimiz acı çekiyoruz. İngiliz hükümeti artık yurt dışındaki kömür madenciliği veya kömür santralları için doğrudan resmi kalkınma yardımı, yatırım, ihracat kredisi veya ticaret geliştirme seçenekleri sunmayacak.”

İklim Haber’in haberine göre, “İngiltere vergi mükelleflerinin parasının bir kuruşu dahi kömür çıkarma veya elektrik yakmak için kullanılmayacak” diyen Johnson bunun yerine düşük ve sıfır karbonlu alternatiflere geçişi desteklemeye odaklanacaklarını kaydetti

COP26 vurgusu

Ülkesinin 9-19 Kasım’da COP26 olarak bilinen 2020 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na ev sahipliği yapacağını hatırlatan Johnson, “Elbette, COP26’ya ev sahipliği yapmamızın birçok nedeninden biri, yerli enerji endüstrimizi temizlemenin inanılmaz hızıydı. 10 yıl önce, Avrupa’nın en karbon ağırlıklı ülkesinden biriydik. Bugün, offshore rüzgarda dünya lideriyiz. Elektriğimizi düzenli olarak fosil yakıtlara göre daha çok yenilenebilir kaynaklardan üretiyoruz” diye konuştu.

Johnson, Afrika liderlerine, emisyonları azaltmak ve ekonomik büyümeyi yükseltmek arasında seçim yapılması gerekliliğinin ise “efsane” olduğunu söyledi: “Burada ne olduğuna bir bakın. 1990 yılından beri karbondioksit emisyonlarımızı %42 azaltmamıza rağmen, GSYİH %67’lik bir artış gösterdi. Aynısını yapmanız için yardım etmeye hazırız. İnsanlarımızdaki potansiyeli açığa çıkarmak için gereken gücü sarf ederken, iklim değişikliğiyle mücadele ettik. Bu inanılmaz bir potansiyel.”

CAFOD: Petrol ve gaz üretimi desteği de kesilmeli

Öte yandan Birleşik Krallık’taki Katolik Kalkınma Ajansı da (CAFOD hükümetlerinin Afrika’nın fosil yakıtlardan yenilenebilir ve sürdürülebilir enerjiye geçişine olan desteğinin arkasında durduklarını açıkladı. Açıklamada “Bu gerçekleşmezse, iklim acil durumuna mücadele edemeyiz ve milyonlarca Afrikalıların hâlâ karşı karşıya olduğu enerji kıtlığını bitiremeyiz” denildi.

CAFOD, Johnson’ın, ülkelere hâlâ petrol ve gaz üretiminde destek olacağına dair açıklamasına da dikkat çekti.

CAFOD’un iklim araştırmacısı Sarah Wykes, şöyle konuştu: “İngiltere’nin ihracat finansmanındaki mevcut kömür yatırımı ile ilgili yasal boşluklarının kapatılması ileriye dönük olumlu bir adım. Ancak İngiltere yurt dışındaki fosil yakıtlardan kamuya duyurulmuş bütün desteğini çekerek bu işe gerçekten önem verdiğini göstermeli. Mevcut ihracat finansmanına gelen enerji desteğinin neredeyse %100’ü fosil yakıtlara gidiyor ve bilimsel verilere göre fosil yakıt finansmanı küresel ısınmanın 1.5 dereceye sabitlenmesi çabasıyla çelişki yaratıyor.”

You may also like

Comments

Comments are closed.