GündemDoğa MücadelesiManşetTürkiye

‘Toprak Dede’ son yolculuğuna uğurlandı

0

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, bugün sonsuzluğa uğurlandı. Karaca için ilk tören Harbiye’deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda (CRR) gerçekleştirildi. Törene CHP Genel Başkanı Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, TEMA yöneticileri, gönüllüleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Karaca’nın ağaca sarıldığı ünlü fotoğrafının sahneye konulduğu veda töreni Aşık Veysel‘in “Kara Toprak” eserinin çalınması ile başladı. Törende yapılan anonsta 81 ilde yavru TEMA’ların Karaca anısına bugün 100 fidanı toprak buluşturduğu duyuruldu.

 ‘Can dostumu yalnız bırakamazdım’ 

Görevlilerin yardımı ile sahneye çıkan TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit konuşmasına “Zorlanarak geldim buraya ama can dostumu yalnız bırakamazdım” sözleri ile başladı. Gökyiğit, Karaca’nın doğaya verdiği önemi anlatarak “Doğaya hizmet ederken benim yoldaşımdı. ‘Toprak Dede’ unvanını en kıymetli armağan olarak görürdü. Lütfedip bana da ‘yaprak dede’ dediler ben de armağan olarak kabul ettim. Bu bayrağın altında toprağı ve yaprağı korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘Bir kanadımız kırıldı’

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da “Koca bir ülkeye ‘toprak nedir, önemi nedir, erozyon nedir’ anlattı. Gerçek bir vatanseverdi. İyi bir aktivist idi. İleriyi görür, ilerici hedefler belirlerdi. Onun vizyonuna yetişemezdik. Bir kanadımızı kırıldı, sizi çok özleyeceğiz” dedi.

‘Toprağa, canına sahip çıkar gibi sahip çıktı’ 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise şunları söyledi: “Ülkemizin çok önemli bir değerini, vicdanını kaybetmesinin üzüntüsü içerisindeyim. Kendisini sadece ülkesine değil dünyaya adamış bir insandı. Kendi canına sahip çıkar gibi toprağa sahip çıktı. Doğru yaşamak nasıldır hepimize gösterdi. Onun sahip çıktığı değerlere bundan sonra sahip çıkmak, hem bizim vatana hem de rahmetli Toprak Dede’ye olan borcumuz.”

Konuşmaların ardından Karaca’nın hayatını anlatan sinevizyon gösterisi ile veda töreni sona erdi.

Karaca için ikinci tören Fatih Camii’nde düzenlendi. Buradaki cenaze namazına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, eski CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, TEMA Vakfı yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Hayrettin Karaca cenaze namazının ardından Edirnekapı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.