İklim KriziManşet

Greenpeace: Davos’taki bazı şirketler iklim krizi suçunun ortakları  

0

Greenpeace, İsviçre’nin Davos kasabasında başlayan 50. Dünya Ekonomik Forumu’nun ilk gününde yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük bankaları, sigorta şirketleri ve emekli fonlarından bazılarının, Paris İklim Anlaşması’nın kabulünden bu yana fosil yakıt şirketlerine yüklü miktarda yatırım yaptığını söyledi.

Çevre örgütü, iklim krizinin önemli gündem maddelerinden biri olması beklenen yıllık zirveye katılan bazı kuruluşlarla ilgili bir analiz yaptı. Davos’ta temsil edilen 24 bankanın portföyünü ele alan Greenpeace, söz konusu kurumların 2015 tarihli Paris Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana fosil yakıt endüstrisine 1,4 trilyon dolar (yaklaşık 8 trilyon 304 milyar TL) aktardığı sonucuna ulaştı.

10 bankanın fosil yakıt yatırımı 1 trilyon dolar

AFP’ye konuşan Greenpeace Direktörü Jennifer Morgan, Davos’taki zirveye katılan bankalar, sigorta şirketleri ve emeklilik fonlarının da aralarında bulunduğu bazı finansal kurumların iklim değişikliğini körükleyen faaliyetlere fon ayırarak “suç ortaklığı” yaptığını savundu.

Greenpeace’in hazırladığı rapora göre Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana yalnızca 10 bankanın fosil yakıt endüstrisine yatırımı 1 trilyon doları (yaklaşık 6 trilyon TL) bulurken, bu boyutta bir parayla dünya genelinde güneş enerjisi kapasitesinin ikiye katlanabileceği değerlendirmesi yapıldı.

Raporda ayrıca, üç emeklilik fonunun fosil yakıt alanında en az 26 milyar dolar harcadığı ve dört büyük sigorta firmasının (AIG, Prudential, Sompo ve Tokio Marine) kömür projelerine verdikleri desteği azaltacaklarına dair herhangi bir kamu politikası benimsemediği belirtildi.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre fosil yakıt firmaları harcama kalemlerinin yalnızca yüzde 0,8’ini yenilenebilir enerji kaynaklarına ayırıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.