ManşetEkonomiİklim Krizi

Davos Zirvesi başlıyor

0

Bu yıl 50’ncisi düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantıları bugün başladı. İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleşecek toplantıların bu yılki teması “Uyumlu ve Sürdürülebilir Bir Dünya için Paydaşlar” oldu.

Zirveye toplam 117 ülkeden 3 bin iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak. 50’den fazla ülkenin devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edileceği toplantıya ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez katılacak.

Zirvede yer alacak uluslararası kurumların temsilcileri ise şu şekilde: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Sekreteri Roberto Azevedo, OPEC Genel Sekreteri Muhammed Sanusi Barkindo, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de katılımcılar arasında yer alıyor.

Çavuşoğlu ve Albayrak sunum yapacak

Türkiye’den ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal katılacak.  Çavuşoğlu’nun “Ortadoğu ve Afrika Jeopolitik görünümü” ve “NATO’nun geleceği”, Albayrak’ın da, “Küresel büyüme gündemini şekillendirmek” başlıklı oturumda konuşması bekleniyor.

Türkiye’deki firmalardan üst düzey katılım

Türkiye’deki büyük firmalardan Davos programlarını takip edecek üst düzey yöneticiler ise şu şekilde: Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper, İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mücahid Ören, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, SOCAR Başkanı ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ve Cüneyd Zapsu.

İklim değişikliği tartışılacak

Toplantılarda bu yıl ağırlık olarak iklim değişikliği ve çevre konularına ağırlık verilmesi bekleniyor. Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl yayınlanan 750’den fazla küresel uzman ve karar vericiye kısa ve uzun vadeli endişeleri sorularak hazırlanan Küresel Riskler Raporu’na göre iklim ve çevre konuları risklerin en başında yer almıştı. Önümüzdeki 10 yılda gerçekleşme olasılığı en yüksek olarak tanımlanan ilk 5 riskin tamamı da iklim değişikliği ve çevre ile ilgili.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.