İklim KriziManşet

Orban’dan ‘Hıristiyan Demokrat’ iklim planı

0

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, küresel iklim değişikliğiyle mücadele için ‘Hıristiyan Demokrat yaklaşım’ açıkladı. Macar hükümetinin web sitesinden açıklanan Ulusal Enerji ve İklim Planı, 2030 itibarıyla yüzde 90’ı karbon salmayacak şekilde elektrik üretimini ve bunun çoğunun nükleer ve güneş enerjisinden elde edilmesini hedefliyor.

‘Yaradandan ötürü yaratılanı korumak’

AFP’nin haberine göre, ‘Viktator’ lakaplı Macar Başbakanı, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında,”Sırf İncil’i temel alarak, yaratılan çevreyi ve doğayı korumak, özellikle Hıristiyan Demokratik bir politikadır” dedi.  Çevreden Sorumlu Devlet Bakanı Peter Kaderjak da yeni iklim planı hakkında “Çocuklarımız ve torunlarımız için doğayı korumak, tanrı tarafından yaratılmış bir şeyi korumak olarak değerlendirebilir” diye konuştu.

Kaderjak, genel stratejiyi ‘iyi bir yaşam sürebileceğiniz temiz ve sürdürülebilir bir ülke yaratmak’ diye açıkladı.

Thunberg’e ‘hasta çocuk’ diyorlardı

‘Hıristiyan Demokrat’ vurgusuyla sunulsa da iklim değişikliği planı açıklamak Orban ile iktidar partisi Fidesz’in iklim değişikliğini reddeden çizgisinden değişim anlamına geliyor.

Geçen yıl Orban’ın bakanlarından biri BM’de yaptığı konuşmayla İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg‘i ‘hasta çocuk’ diye nitelemişti. Bakan, Thunberg’in örgütlediği iklim için okul grevi hareketinden de ‘Macarlar için tiksindirici’ diye söz etmişti.

Orban’ı destekleyen medya da küresel ısınma ve aşırı hava olayları ile insan faaliyetleri arasında bağlantı olduğu tezine şüpheyle yaklaşan yönde yayın yapıyor.

AFP’nin görüşünü aldığı Budapeşte’deki Nezopont Enstitütüsü analisti Agoston Mraz, şu yorumu yaptı: “Orban iklim değişikliğinin sadece solun ilgilendiği bir mesele olmasını istemiyor. Karşı denge unsuru olarak muhafazakar-sağcı yeşil siyaset inşa etmeye çalışıyor.”

Nükleer ödünü aldıktan sonra…

Macar Başbakanı, AB’nin 2050 yılı itibarıyla sıfır karbon hedefini başta veto etmiş, ama geçen ay enerjiyi nükleere dayandırma politikası için Brüksel’den ödün aldıktan sonra imza atmıştı.  Sağcı lider, bundan sonraki planın nehirlerin temizlenmesi, yasadışı çöp dökmenin yasaklanması ve 2022 itibarıyla tüm şehirlerde elektrikli otobüsle ulaşımı içereceğini söyledi.

Victo Orban, Suriye iç savaşının neden olduğu sığınmacı akınına set çekmek politikasını da ‘Hıristiyan Demokrat temelli’ diye nitelemişti.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.