İklim KriziManşet

Microsoft 2030’da ‘karbon negatif’ oluyor

0

Dünya teknoloji devlerinden Microsoft, dün (16 Ocak) 2030 yılında bütün tedarik zincirlerinde karbon negatif olacağını duyurdu. Şirket ayrıca, kuruluş yılı olan 1975’ten bu yana sebep olduğu doğrudan (üretim kaynaklı) ve dolaylı (elektrik sarfiyatı kaynaklı) tüm karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar offsetleyeceğini (karbon azaltım kredileri) de belirtti. Microsoft CEO’su Satya Nadella da, şirketin karbon azaltımı ve karbon çekme teknolojilerinin geliştirilmesi adına 1 milyar dolarlık inovasyon fonu sağlayacağını açıkladı.

Nadella, “Bilimsel fikir birliği oldukça net. Dünya, acil müdahale edilmesi gereken bir karbon kriziyle karşı karşıya. Emisyonları azaltamaz ve sıcaklıklar da yükselmeye devam ederse, bilim bize sonuçlarının korkunç olacağını söylüyor. Microsoft adına da hepimiz adına da acilen eylem geçilmesi gereken bir çağdayız” dedi.

Yılda 16 milyon ton emisyon

Microsoft 2012 yılından beri karbon nötr olarak çalışıyor. Ancak operasyon ve bütün tedarik zincirlerinde karbon nötrlüğün ötesine geçmek bu büyüklükte bir şirket için dönüm noktası niteliği taşıyor.

Açıklamalara göre, Microsoft tüm faaliyet alanlarında bir yılda toplam 16 milyon ton emisyona neden oluyor. Microsoft ayrıca kullanıcıların bulut bilişim (cloud computing) kaynaklı emisyon etkilerini hesaplamaları için yeni bir Sürdürülebilirlik Hesap Makinesi (Sustainability Calculator) çıkaracağını da duyurdu.

Microsoft Başkanı Brad Smith, “Daha önce hiçbir şirketin söylemediğini yapacağız. 16 milyonluk emisyonu 2030 yılında net sıfırın altına indireceğiz. Bu, emisyonlarımızı azaltıp ürettiğimizden fazlasını atmosferden alacağımız anlamına geliyor” diye konuştu.

Karbon ofset kavramı hakkında ufuk açıcı bir röportaj için tıklayın

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.