Manşetİklim Krizi

Dünya’da sıcaklıklar 420 aydır mevsim normali üzerinde

0
Fotoğraf: ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi- NOAA

Dünya genelinde bir ay boyunca mevsim normallerinde sıcaklıkların yaşandığı son tarih Şubat 1985. Bu tarihte Barack Obama 24 yaşındaydı. Lebron James henüz emekleyen bir bebek, Billi Eilish ise 16 yıl sonra doğacaktı.

25 binden fazla hava istasyonundan toplanan ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından incelenen verilere göre, Dünya’nın 20. Yüzyıl ortalamasının üzerinde sıcaklıklar yaşadığı 420 ay oldu.

140 yılın en sıcak ikinci Aralık ayı

Perşembe günü yayınlanan çalışmaya göre Aralık 2019, 140 yıllık modern kayıt tarihindeki en sıcak ikinci Aralık olduğunu ve son altı Aralık’ın kaydedilen en sıcak altı Aralık olduğunu gösteren veriler yayınladı. 2019 yılı ise rekor kıran ikinci en sıcak yıl oldu. Son 20 yılın 19’u artık rekor sıcak olarak nitelendiriliyor. Okyanus ısı biriktirmeye devam ediyor ve 1990’dan beri de acımasızca ısındı.

Peki rekor soğukluklar?

İklim bilimi inkârcıları rutin bir argüman olarak – kasten cahil ve giderek daha acıklı olsa da- 2019’da soğuk rekorlarının da kırılmış olmasını gösteriyor.  Elbette, kış hala geliyor ve günlük hava her zaman dalgalanacak. Ancak arka plan ısınması ile kritik bir nokta, ancak yüksek sıcaklık kayıtları düşük sıcaklık kayıtlarını hızla geride bırakıyor. Değerler birbirinin yakınında bile değil.

2019 yılının başından Aralık ayı ortasına kadar geçen dönemde 364 adet en yüksek sıcaklık rekoru kırıldı.  Buna kıyasla kırılan soğuk rekoru ise sadece 70 oldu.  Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi klimatoloji uzmanı Ahira Sánchez-Lugo Aralık ayında Mashable’a verdiği demeçte, “İklim daha sıcak bir iklime dönüştükçe, daha aşırı sıcaklıklar görmeyi bekliyoruz” dedi ve ekledi:  “Gördüğümüz bu ve verilerin gösterdiği şey bu.”

Karbon emisyonları rekor hızda artıyor

Dünya’nın atmosferik karbondioksit emisyonları da hızla artıyor. CO2 seviyeleri 800 bin yılda hatta belki de milyonlarca yıl boyunca bu kadar yüksek olmamıştı. Dahası, karbon seviyeleri şimdi hem jeolojik hem de tarihi kayıtlarda görülmemiş oranlarda yükseliyor. . Küresel atmosferik karbondioksit konsantrasyonları 2019’da milyonda yaklaşık 415 parçacığa ulaştı. 2021 yılına geldiğimizde belki de bu rakam 420’ye çıkacak.

Bu hızlı değişiklikler, Dünya’yı kesin olarak ısıtıyor ve sürekli olarak günlük, aylık ve yıllık rekorlar kırıyor. Penn State Üniversitesi Dünya Sistem Bilim Merkezi direktörü ve iklim bilimcisi Michael Mann, Mashable’a verdiği demeçte Dünya’nın en sıcak ayını 2019 Haziran’da yaşadığını söyledi.

Mann “Son çalışmalarda da gösterdiğimiz gibi, son yıllarda gördüğümüz rekor sıcak çizgiler, fosil yakıtların yakılması ve bunun sonucunda ortaya çıkan atmosferik sera gazının artması yoluyla gezegen üzerindeki derin etkiyi hesaba katmadan açıklanamaz” dedi.

*Bu yazı Mashable’dan Mark Kaufman’ın kaleme aldığı makaleden Yeşil Gazete tarafından çevrilmiştir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.