Hayvan HaklarıEkolojiManşet

Bir balina daha plastik kurbanı

0

Birleşik Krallık sahillerine, 20 yıla yakın süredir ilk kez bir katil balina vurdu. Yetkililer yapılan incelemede aç olduğu anlaşılan balinanın midesinden büyük plastik parçaları çıktığını açıkladılar. Doğu sahillerindeki bir tuz bataklığında bulunan beş metrelik genç katil balinayı inceleyen uzmanlar midedeki plastiğin muhtemelen hayvanın ölüm sebebi olmadığını düşünüyor. Kıyıya vuran memeli deniz hayvanlarını incelemekle görevli uzman kuruluş (CSIP) İngiltere ve Galler sahillerine 1990 yılından bu yana yalnızca dört katil balinanın vurduğunu hatırlattı.

Haftalarca önce ölmüş olduğu anlaşılan ve bu yüzden bedeni bozulmaya uğrayan katil balinanın iç organlarından incelenmek üzere örnekler alındı. Uzmanlar, koruma projeleri açısından katil balinanın öncelikli tür olduğunu çünkü en büyük deniz yırtıcılarından biri olarak çok yüksek miktarda kimyasal maddeye maruz kaldıklarını söylüyor.

‘Katil balina sayısında son yıllarda ani düşüş var’

Sahillerde gözlemlerini 1990 yılından bu yana sürdüren uzmanlar ülke sularında görülen katil balina sayısında son yıllarda ani düşüş olduğuna da dikkat çekiyorlar. Londra Zoologlar Derneği ile Aarhus Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalarda Birleşik Krallık sularının dünyanın en kirli denizleri arasında bulunduğu ve büyük bir katil balina felaketi yaşanabileceği uyarısı yapılmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.