EnerjiManşet

Almanya kömüre planlanandan önce veda ediyor

0

Almanya‘da Federal Hükümet ile eyaletler kömür enerjisinden vazgeçilmesini sağlayacak yol haritasında uzlaşma sağladı. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, dün akşam Başbakanlık Binası’nda yapılan yaklaşık altı saatlik toplantıda federal hükümet ve eyalet temsilcilerinin uzlaşma sağladığını duyurdu.

AFP’nin haberine göre, varılan uzlaşma, Almanya’nın kömür enerjisini terk etmesinin planlanandan öne çekilebilmesini öngörüyor. Siyasetçiler ve uzmanlardan oluşan “Büyüme, Yapısal Değişim ve İstihdam” Komisyonu, Almanya’nın 2038’e kadar kömür enerjisini tamamen bırakması talebinde bulunmuştu. Uzlaşmaya göre, kömür enerjisi üretimine 2035’e kadar tamamen son verilip verilemeyeceği değerlendirilecek.

Başbakan Angela Merkel başkanlığındaki toplantıda, linyitle çalışan termik santrallerin kapatılması için hükümet tarafından hazırlanan plan, eyaletlerin başbakanları tarafından kabul edildi.

Toplantıya Merkel’in yanı sıra Maliye Bakanı Olaf Scholz, Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Çevre Bakanı Svenja Schulze ile kömür üretimi yapılan Kuzey Ren-Vestfalya, Brandenburg, Saksonya ve Saksonya-Anhalt eyaletlerinin başbakanları katıldı.

Alman hükümetinin hazırladığı plan, termik santrallerin ve kömür madenlerinin kapatılması konusunda işletmecilerin sözleşmeyle bağlanmasını öngörüyor.

Hambach Ormanı’na dokunulmayacak

Hükümetin hazırladığı plan, daha önce verilmiş olan izne rağmen Hambach Ormanı‘nda kömür madeni kurulmasını engelliyor. Hambach Ormanı, Alman enerji firması RWE’nin linyit madenini genişletme çalışmaları için ormandaki ağaçların kesilmesini engellemek isteyen aktivistlerin protesto eylemleri ile gündeme gelmişti.

Uzlaşmaya göre, Alman hükümeti kömür üretiminin durdurulması ve kömürle çalışan termik santrallerin kapatılmasından etkilenecek eyalet ve bölgelere 2038 yılına kadar toplam 40 milyar euro mali destek vermeyi de kabul etti. Maliye Bakanı Olaf Scholz‘un yaptığı açıklamaya göre, hükümet ayrıca termik santralleri işletenlere de 4 milyar 350 milyon euro tazminat ödeyecek.

Kömür enerjisinden vazgeçilmesine ilişkin yasa tasarısının hükümet tarafından Ocak ayı içinde kabul edilmesi bekleniyor. Tasarının bu yılın ortasına kadar da yasalaşarak yürürlüğe girmesi planlanıyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.