DünyaManşet

Libya’da ateşkes sona erdi

0

Libya’da iç savaşın taraflarından Halife Hafter yanlısı Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, “ateşkesin sona erdiğini, savaşın devam edeceğini” duyurdu.

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, Libya merkezli yerel bir televizyona konuşan Salih, Türkiye ve Rusya’nın 12 Ocak’ta yerel saatle 00.00’da hayata geçmek üzere yaptığı ateşkes çağrısına “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e saygılarından” dolayı olumlu yanıt verdiklerini söyledi.

Salih, açıklamasında ateşkesin kendileri için sona erdiğini, savaşın devam edeceğini belirtti. Temsilciler Meclisi Başkanı Salih, Trablus’taki çatışmalarda başarı elde edememelerine dair ise “Türkiye’nin müdahalesi ve Trablus’un geri alınması savaşında sonuç elde etmemizi geciktirdi” dedi.

Libya’da kim kimle savaşıyor?

Arap Baharı olayları sırasında, Muammer Kaddafi‘nin devrilmesinin ardından kaosa sürüklenen Libya’da iki hükümet bulunuyor. Tobruk’ta,  General Hafter liderliğindeki Temsilciler Meclisi ve Trablus‘ta Fayez al-Sarraj liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında süren iç savaşta, binlerce kişi hayatını kaybetti, onbinlerce kişi yerinden oldu.

Türkiye, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca da desteklenen, Müslüman Kardeşler kökenli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek vermek üzere tezkereyi çıkardı. Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya‘dan destek buluyor.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.