İfade ÖzgürlüğüManşet

‘Akil İnsanlar’dan Kadir İnanır’a destek

0

Çözüm süreci döneminde ‘Akil İnsanlar Heyeti’nde yer alan 14 kişi, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş‘ın öyküsünden sahneye taşınan tiyatro oyununu izlemeye giden Kadir İnanır’a yönelik sözlerinden dolayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepki gösterdi.  “Kadir İnanır’ın Yanındayız” başlığıyla yayımlanan açıklamada, “Kimi siyasiler oyunu düzeysiz bir şekilde eleştirirken, İçişleri Bakanı daha da ileri gitti, etkinliği izleyenlerden birisi olan Kadir İnanır’a yönelik aşağılayıcı, hedef gösteren ve suç oluşturan bir nefret söylemi kullandı” denildi. 

Kadir İnanır, bakan Soylu’nun Elinizde kan var” dediği açıklamasıyla ilgili “Orada insanları barışa teşvik var, barış için oradaydık. Öyle ufak şeylere takılmayın” demişti.

Soylu’nun sözlerinin kabul edilemeyeceği belirten ‘akil insanların’ ortak açıklaması şöyle: :

“Ülkenin ve kişilerin güvenliğini sağlamakla görevli bir bakanın tanınmış bir sanatçıyı hedef göstermesi kesinlikle kabul edilemez. Bu söylem, sorunların barış içerisinde çözümüne ve bunu temsil eden kişilere yönelik olduğu oranda, durum demokrasi ilkeleri bakımından daha vahim hale gelmektedir. Kadir İnanır’ın yanında duruyor, bakanı sözlerini geri almaya ve özür dilemeye davet ediyoruz.”

İmzacılar

Ahmet Faruk Ünsal, Ali Bayramoğlu, Baskın Oran, Celalettin Can, Doğu Ergil, Etyen Mahçupyan, Fuat Keyman, Levent Korkut, Nihal Bengisu Karaca, Oral Çalışlar, Öztürk Türkdoğan, Vahap Coşkun, Yıldıray Oğur, Yücel Sayman.

Ne Olmuştu?

Sanatçı Jülide Kural ve Ömer Şahin, HDP eski Eş genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Devran isimli kitabını sahneye taşıdı. Kenter Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunu izlemeye gidenler arasında, Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu, Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş da katıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Kastamonu’da yaptığı bir konuşmada oyuna gidenler için şunları söyledi: “Her yeri yakıp yıktılar, 39 kişiyi katlettiler. Talimatı PKK verdi. Türkiye’ye talimatı, o günkü HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve onların merkez yönetim kurulu üyeleri getiriyor. Selahattin Demirtaş bir tiyatro yazıyor. Birileri de karşısına geçip o tiyatroyu seyrediyor, alkışlıyor. Eksik yapmışsınız Kadir Efendi. Eksik yapmışsınız o tiyatroya gidenler. O tiyatronun bir tarafına şehit edilen Yasin Börü’nün de fotoğrafını assaydınız, katledilen 39 kişinin de fotoğraflarını assaydınız”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da eleştirdiği oyunun izleyicileri arasında eşi Dilek İmamoğlu’nun da bulunmasıyla ilgili sorulara İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu şu yanıtı vermişti:

“Benim eşim, iyi eğitim almış, üniversite bitirmiş, masterı olan, doktorası olan bir Türk kadını. Benim eşim, nereye gideceğini bilir. Türkiye’yi yorumlayan, dünyayı yorumlayabilen ve ona göre nereye gideceğini bilen Türk kadını. Sadece benim eşim değil, oraya gelen diğer kadınların da aynı şekilde olduğunu düşünüyorum. Öyledir de. Kadınların bir kitap üzerinden bir oyunu izlemesi, sürece katkı sunmasını çok olgun bir tavır olarak görüyorum. Destekliyorum da.”

İmamoğlu, “Keşke bu kadınların yaptığına, 10-15 kadın daha eklense. Belki bu ülkede kadın eliyle farklı bir atmosfer doğabilir. Belki bu ülkede, barış ve huzur ortamı oluşabilir. Keşke bunu yapabilsek. Bu konuda biraz erkek çeneleri az konuşsa” demişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.