ManşetEnerjiİklim Kriziİklim ve Enerji

Siemens’in yeşil yıkama hamlesi geri tepti

0

Almanya’daki Gelecek için Cumalar (Fridasy for Future) hareketinin öncülerinden, 23 yaşındaki iklim aktivisti Luisa Neubauer, Avustralya’da kömür madeni projesine dahil olması yüzünden birçok eleştiri alan Siemens’in kendisine yaptığı iş teklifini reddettiğini duyurdu.

Neubauer ile görüşen şirketin CEO’su Joe Kaeser, genç aktiviste gelecek nesil verimli enerji teknolojileri üretmeyi amaçlayan Siemens Enerji denetim kurulunda veya liderlik konseyinde bir pozisyon sunabileceklerini söyledi.  Teklifi reddetme gerekçesini açıklayan Neubauer, “Eğer üstlenecek olsaydım, şirketin çıkarlarını temsil etmek zorunda kalırdım ve hiçbir zaman Siemens’in bağımsız bir eleştirmeni olamazdım” dedi.

Siemens’e yoğun eleştiri

Alman mühendislik şirketi Siemens, Avustralya’da yapımı onaylanan ve Adani Group tarafından işletilen Carmichael kömür madeniyle ilişkili projesi sebebiyle yoğun eleştiri altında. Eleştirilerin sebebi ise Siemens’in bir yıl önce maden alanından kömürün taşınması için yapılan demiryolu hattına sinyal teknolojisi sağlamak için yaptığı anlaşmaya dayanıyor.

Siemens, projeye dahil olup olmayacaklarına Pazartesi gününe kadar karar vereceklerini açıklamıştı.  Bunun üzerine, geçtiğimiz Cumartesi günü genç iklim aktivisti Greta Thunberg, Siemens’e hayata geçerse 4.6 milyar ton karbon salımına sebep olacak projedeki rolünü gözden geçirmesi çağrısında bulunmuştu.

Kaeser: Paydaşların çıkarlarını göz önünde bulundurmam gerekiyor

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kaeser şunları söyledi: “Çevresel meselelere anlayış göstersem de, yapılan iş yasal bir meşruiyete sahip olduğu sürece farklı paydaşların farklı çıkarlarını göz önünde bulundurmam gerekiyor. Bu proje hakkında öncesinde daha akıllıca davranmalıydık. Ancak şu an, müşteri yasal bir zeminde bulunduğu sürece, taahhütlerini yerine getiren bir tedarikçi olmalıyız. Çünkü müşterileri tarafından güven duyulamayan bir şirket olmak seçenek olamaz.”

Bunun üzerine Gelecek için Cumalar ve Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) aktivistleri aralarında Siemens Genel Merkezi’nin de bulunduğu Almanya’nın 40 farklı bölgesinde eylem düzenledi. Aktivistler Siemens’in Adani’ye desteğini geri çekmelerini istedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.