İklim KriziDünyaManşet

Çin, fosil yakıtla büyüme stratejisine devam

0

Çin‘in 2019 ham petrol ithalatı, bir önceki yıla göre yüzde 9,5 artarak 17 yıl üst üste büyüme gösteren rekor bir ithalat kalemi oldu. 2018’de ülkede yeni rafinerilerin kurulmuş olması da hali hazırda dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan ülkeyi uzun bir süre daha birinci sırada tutacak gibi görünüyor.

Euronews’den Sertaç Aktan’ın haberine göre, salı günü yayınlanan son veriler ışığında Çin, 2019’da 506 milyon ton ham petrol ithal etti. Günde 10 milyon 120 bin varile denk gelen bu miktar 2018’e kıyasla günlük 882 bin varillik artış yaşandığı anlamına geliyor.

Çin’in ham petrol ithalatı 2003’ten bu yana rekor artış gösteriyor. Talepteki artışın ana sebebi olan yeni rafinerilerin bazı bölümleri yalnızca aralık ayında çalışmaya başladı. Bu da 2020 yılında artışın devam edeceğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.

En büyük ithalat Suudi Arabistan’dan

Çin’de 2019’da özel büyük kimya şirketlerinin rafine sektörüne girdi. Bunların başında Hengli Petrokimya ve Zhejiang Petrokimya firmaları bulunuyor. Sadece bu iki rafineri bile toplamda günlük 800 bin varil talebi yarattı. Bu da Suudi Arabistan‘ı Çin’in en fazla ithalat yaptığı ülke konumuna yükseltti ve Rusya ikinci sıraya düştü.

Artan doğal gaz ithalatı yavaşlama eğiliminde

Durum doğal gaz ve sıvı doğal gaz (LNG) için de farklı değil. 2019 yılında LNG ithalatındaki yüzde 6,9’luk artışla 96,56 milyon tona çıkan Çin bu alanda dünyanın en büyük doğal gaz ithalatçısı ünvanını iki ay üst üste Japonya‘dan almış oldu.

Ancak doğal gaz ithalatındaki büyümenin düşüş trendine girmesi bekleniyor çünkü Çin, ekonomisinin yavaşlamaması için kömürden gaza geçiş programında yavaşlatma eğilimine girdi.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.