UlaşımManşetTürkiye

Hızlı tren kazasının ilk duruşmasında iki tutukluya tahliye

0

Ankara’da 13 Aralık 2018‘de meydana gelen dokuz kişinin ölümüyle sonuçlanan hızlı tren kazasıyla ilgili davada üçü tutuklu 10 sanığın yargılanmasına başlandı. Ankara-Konya seferini yapan yüksek hızlı tren ile raylarda kontrol için bulunun kılavuz trenin çarpışması sonucu meydana gelen kazada hayatını kaybedenler arasında üç de makinist bulunuyordu.

Savcı mütalaasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar hareket memuru Sinan Yavuz ve trafik kontrolörü Emin Ercan Erbey‘in tahliyesine karar verdi. Mahkeme, duruşmayı 24 Ocak tarihine erteledi.

Kazayla ilgili yürütülen soruşturma tamamlanarak 10 kişi hakkında ‘birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle, Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor.

Yıldırım: Eğitim almadan görevlendirildim

Bugünkü ilk duruşmada tutuklu sanık tren teşkil memuru (makasçı) Osman Yıldırım, “Kazaya neden ihmaller zincirinin en son halkası olmaktan dolayı üzgünüm. Havanın soğuk olması ve bu konuda eğitim almadan görevlendirilmem hata yapmama neden oldu” dedi.

Kaza günü kar yağışından dolayı makas yapmakta zorlandığını belirten Yıldırım, ısıtma sistemi çalışmadığı makası buzları kırarak temizlediğini anlattı. Olayın devamını anlatan Yıldırım “Daha sonra hareket memuru Marşandiz tarafından tren geleceğini ve 12’nci yola alacağını söyledi. Buz nedeniyle elim ayağım dondu, makaslar zor yapılıyordu. M-74 makasına doğru gittim. 11’inci makasın kilitlemesini yaptım. Ben bu makasın Hat-1’e gittiğini düşünüyordum. Tren önümden geçti gitti, hangi yola girdiğini görmem mümkün değildi. Kazayı duyunca şoka girdim. Ben makası yaptığımı sanıyordum, tren Hat-1’den gitmesi gerekiyorken Hat-2’den gitti. Sinan Yavuz kaza olduktan sonra bana trenin hangi hattan gittiğini sordu. Ben ‘Hat-1 olması lazım’ dedim. Makasa gidip baktığımda Hat-2’den gittiğini gördüm” dedi.

‘Sinyalizasyon olsaydı kaza olmazdı’

Yıldırım ayrıca işçilerin mesai ücretinin yüksek olduğu için gece çalıştırılmadıklarını bu yüzden gece nöbetinde tek çalıştığını; ısıtma sisteminin çalışmadığı için makasların buz tuttuğunu söyledi. Sanık Yıldırım, çalıştığı hattı hangi trafik yönetim sistemi kullanıldığını bilmediğini belirterek, “Hatta sinyalizasyon olsaydı bu kaza olmazdı” ifadesini kullandı.

Yavuz: Teminatı aldıktan sonra treni gönderdim

Duruşmada daha sonra hareket memuru Sinan Yavuz ifade verdi. Gerekli teminatı aldıktan sonra treni gönderdiğini belirten Yavuz  “Her defasında bunu gidip yerinde kontrol edip gelip tren hareket ettirmem mümkün değildir. Osman’dan makasa ilişkin teminat aldım ve treni gönderdim. Ben suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

Erbey: Hat üzerinde panel yok

Bir diğer tutuklu sanık trafik kontrolörü Emin Ercan Erbey de ifade vererek kendilerine sinyalizasyonun çalışmadığının söylendiğini aktardı. “Makas hareketlerini inceleyecek hat üzerinde panel var mı” sorusuna sanık Erbey, “Hayır inceleyebileciğimiz öyle bir panel yok” yanıtını verdi.

Mahkeme belgesi sanık imzasıyla gelecek

Sonrasında savunma yapan YHT Ankara Gar Müdür Yardımcısı Kadir Oğuz’a sanık avukatları, “Mahkeme heyeti Ankara Gar’dan davaya ilişkin belge istese sizin imzanızla mı gelecek” diye sordu. Vekaleten Ankara Gar Müdürlüğü görevini yürüten Oğuz yöneltilen soruya, “Arşivden çıkarılır. Benim yazımla gelir” dedi.

Sanık avukatları arasında Oğuz’a yöneltilen sorular üzerine tartışma yaşandı. Bir sanık avukatı, “Sorumlu genel müdürdür. Dayatılan sistemde (Oğuz’u işaret ederek) ne bu sanığın ne de bazı sanıkların yetkisi vardır. Biz gerçek sorumluları yargılamak istiyoruz” dedi. Mahkeme salonunda sanık yakınlarının alkışın ardından mahkeme başkanı “Burası sinema salonu değil” ifadelerini kullandı.

‘Sinyalizasyonun olmadığını genel müdür biliyordu’

Duruşmada sanık Trafik Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ergün Tuna da ifade verdi.  Sinyalizasyon sisteminin olmadığını belirten Tuna, “Mart ayından sonra sistemin değiştirilmesine karar verildi. İlk etapta kabul edilen sinyal sistemi eksiklikleri ile beraber alındı. Bu durum genel müdürlük tarafından biliniyordu” dedi. Sistemin TMİ şartlarına göre çalıştığını fakat TMİ olduğuna dair herhangi bir resmi belge görmediğini ifade eden Tuna, “14.03.2018 tarihinde genel müdürlük yazısıyla hat açıldı” diye konuştu.

Sanık avukatları arasında yeniden tartışma çıktı. Sanık avukatları sanıklara yöneltilen sorulara karşı çıkarak, “Ya kardeşim genel müdüre sorun bunları” dedi. Diğer avukatlar ise, “Genel müdür mü burada? Maddi gerçeği ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” yanıtını verdi. Sanıkların ifadelerinin alındığı duruşmada YHT Ankara Müdürü Duran Yaman duruşmaya katılmadı.

 

 

 

More in Ulaşım

You may also like

Comments

Comments are closed.