DünyaManşet

Filipinler’deki Taal Yanardağı lav püskürtmeye başladı

0

Filipinler‘in başkenti Manila’nın yaklaşık 70 kilometre güneyinde bulunan Taal Yanardağı lav püskürtmeye başladı. Yetkililer, yanardağın “birkaç saat ya da gün içinde büyük bir tehlike yaratacak şekilde patlamasının” olasılık dahilinde olduğunu söylüyor.

Filipinler’in en aktif ikinci yanardağı olan Taal’dan kısa bir süre önce büyük bir kül bulutunun yayılmasının ardından bölgede yaşayan yaklaşık 8 bin kişi tahliye edilmişti.

Bir gölün ortasında yer alan bir adada bulunan Taal, dünyanın en küçük yanardağları arasında yer alıyor ve son 450 yıl içerisinde 34 kez patladığı biliniyor.

Filipinler Yanardağ Bilimi ve Sismoloji Enstitüsü‘nden (Phivolcs) yapılan açıklamada, “Taal Yanardağı, saat 02.49 ile 04.28 arasında lav patlamasına yol açan yoğun bir hareketlilik dönemine girdi “denildi. Kurum ayrıca bölgede dünden beri toplam 75 deprem meydana geldiğini açıkladı.

Alarm durumu yükseltildi

Enstitü, alarm durumunu 3’ten 4’e çıkartarak, en üst düzey olan 5’in bir kademe altına yükseltti. Yetkililer, patlama yaşanması durumunda çıkacak parçaların dalgalara yol açabileceği “volkanik tsunami” yaşanmasının da ihtimal dahilinde olduğu uyarısı yaptı.

Çevre kentlerde “felaket durumu” ilan edilirken, BM verilerine göre, yanardığın ‘tehlikeli’ alanında 450 binden fazla insan yaşıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.