Hayvan HaklarıDünyaManşet

Avustralya’da katliam: 10 bin deve ‘çok su içiyor’ diye infaz edilmeye başlandı

0

Avustralya‘nın kontrol altına alınamayan yangınlardan ve kuraklıktan etkilenen Güney Avustralya eyaletinde, su kaynaklarını tükettiği gerekçesiyle yaklaşık 10 bin yabani devenin helikopterlerden ateş edilerek öldürüleceği bildirildi. Bölgedeki kuraklık sorununun yıllardır sürdüğü, deve katliamının yangınlarla doğrudan ilgili olmadığı açıklandı.

BBC‘de yer alan habere göre dün çok sayıda deve öldürüldü ve bazı yaban atları da infaza dahil edildi.  Develerin öldürülmesine sosyal medya kullanıcılarından çok sert tepki geldi. Koalalar ve kangurular için gösterilen hassasiyete karşın 10 binden fazla devenin öldürülmesi kararı eleştirildi. Hayvan hakları örgütleri ise bunun bir katliam olduğunu belirterek, daha insani bir çözüm yolu olarak develere kısırlaştırıcı ilaçlar verilmesini öneriyor.

Avustralya basınında yer alan haberlere göre, eyaletin kuzeybatısındaki Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) bölgesinde yerel yöneticiler, su kaynaklarına akın ederek yerleşim yerlerine zarar verdiğinden şikayet ettikleri yabani develerin toplu halde infaz edilmesine onay vermişti.

APY yetkililerinden Marita Baker da, The Australian gazetesine yaptığı açıklamada, “Sıcağa ve rahatsızlık verici koşullara hapsolmuş durumdayız. İyi hissetmiyoruz, çünkü develer geliyor ve çitleri aşarak evlerin etrafında dolanıyor, klimaların bile suyunu içmeye çalışıyor” dedi.

Bölgede artan yabani deve nüfusunu kontrol altına almak üzere beş gün sürmesi planlanan operasyonda, keskin nişancılar helikopterlerden ateş ederek 10 bin civarındaki hayvanı öldürecek.

Güney Avustralya Çevre ve Su Departmanı, (DEW) yaklaşık 10 bin yabani devenin bölgedeki tanklar ve musluklar dahil su kaynaklarına akın ettiği tahmininde bulunmuştu. DEW sözcüsü, binlerce devenin altyapıda büyük hasara yol açtığını, aileler ve yerleşim yerleri için de tehlike arz ettiğini söyledi.

Develerin bazılarının susuzluktan öldüğünü ya da su kaynaklarına erişmek için birbirini ezdiğini aktaran sözcü, “Bazı durumlarda hayvan ölüleri , önemli su kaynaklarını ve kültürel alanları kirletiyor” dedi.

Gerekçeler arasında, hayvanların küresel ısınmaya katkıda bulunacak şekilde yılda bir ton karbondioksitin etkisine eşdeğer metan saldığı da gösterildi.

Kıtadaki ilk katliam değil

Avustralya’da yabani deve sayısının 1,2 milyondan fazla olduğu belirtiliyor. Kangru ve koalanın aksine, deve Avustralya’ya özgü bir hayvan değil. Develer ülkeye, 19’uncu yüzyılın ortalarında kaşiflerin çölü geçebilmesi için getirildi.

Avustralya’da 2009 yılında da hükümet, bölge halkının ekinler, su boruları ve çitlerine zarar verdiğini öne sürdüğü 650 bin sahipsiz devenin  vurularak öldürülmesini istemişti. Geçtiğimiz yıl da ülkedeki yerel türleri yok eden vahşi kedileri öldürmek için havadan zehirli sosisler atılmıştı. Hükümet 2020’ye kadar iki milyon kediyi öldürme sözü vermişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.