DünyaGündemManşet

İran, ABD’nin Irak’taki üslerini vurdu, Trump ‘Her şey yolunda’ dedi

0

ABD’nin, İranlı general Kasım Süleymani’yi Bağdat’ta öldürmesine İran’dan yanıt dün gece geldi. İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD’nin Irak’taki el-Esad ve Erbil üslerini balistik füzelerle vurdu. Pentagon’dan, el-Esad ve Erbil üslerine 10’dan fazla balistik füzeyle saldırı düzenlendiği açıklandı. İran devlet televizyonu ise iki üsse 15 füze fırlatıldığını ve 80 ABD öldürüldüğünü öne sürdü. Haberde, ABD’nin olası misillemesine karşılık vurmak için 100 hedefin belirlendiği ifade edildi.

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı saldırıyla ilgili görüntüleri paylaştı:

‘Karşılık gelirse çok sert olacağız’

Devrim Muhafızları Ordusu, saldırıya ABD’nin yanıt vermesi halinde, “çok daha sert ve ezici” karşılık verileceğini açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, bölgede ABD üslerine ev sahipliği yapan ülkeler de uyarıldı: “Her durumda İran’a karşı düşmanca ve saldırganca eylemlerin kaynağı hedef alınacaktır. İşledikleri suçta siyonist rejimi de suçlu ABD rejiminden ayrı tutmuyoruz.”

Açıklamada, ABD halkına bölgedeki askerlerini daha fazla zarar görmemeleri için ülkelerine çağırmaları tavsiye edildi. ABD Başkanı Donald Trump, 28 Aralık’ta Irak’a gelerek, Ayn el Esed Hava Üssü’ndeki ABD askerlerini ziyaret etmişti.

Beyaz Saray’da ulusal güvenlik toplantısı

Saldırıların hemen ardından Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Mark Esper katıldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham  da yazılı bir açıklama yaparak , “Irak’taki ABD tesislerine yönelik saldırı haberlerinin farkındayız. Başkan konuyla ilgili bilgilendirildi, durumu yakından takip ediyor ve ulusal güvenlik ekibiyle temas halinde” dedi.

Pence’in ofisi de  Başkan Yardımcısının, söz konusu saldırılar hakkında Kongre’yi bilgilendirdiğini açıkladı.

Trump: Her şey yolunda, tespit çalışmaları sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’daki toplantının ardından Twitter’da “Her şey yolunda! İran’dan Irak’taki iki üsse füze atıldı. Can kaybı ve zarar tespit çalışmaları sürüyor. Şu ana kadar her şey iyi. Dünyanın, açık ara en güçlü ve en donanımlı ordusuna sahibiz. Yarın sabah açıklama yapacağım” yazdı.

Pentagon: 12’den fazla füze ile saldırıldı

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman da bir yazılı açıklama yaptı. Pentagon’un açıklamasında şunlar kaydedildi:  “7 Ocak’ta ABD Doğu Yakası saatiyle akşam 5.30 sularında İran, Irak’taki ABD ve koalisyon kuvvetlerine bir düzineden fazla füze ile saldırı düzenledi. Bu füzelerin İran’dan fırlatıldığı ve ABD ve koalisyon askerlerinin konuşlandırıldığı El Esed üssü ile Erbil üslerini hedef aldığı açıktır. İlk hasarları değerlendirmeye çalışıyoruz.”

Hoffman, İran’ın muhtemel saldırılarına karşı Pentagon’un tüm tedbirleri aldığını ve söz konusu iki üssün de İran’ın saldıracağına yönelik belirtiler üzerine teyakkuza geçirilmiş olduğunu kaydetti.

İran’ın yanıtının ardından brent petrolün varil fiyatında yüzde 3.5’ten fazla artış yaşandı.

Amerikalı yetkililer: Ayn el Esad’da ABD’li yok  

CNN televizyon kanalına konuşan bir ABD askeri yetkilisi, ordunun saldırılardan önce uyarılmak için yeteri kadar vakti olduğunu söyledi. Yetkili, bu sayede tehlikeden etkilenebileceklerin sığınaklara gitmek için yeteri kadar süresi olduğunu aktardı. Yine kanala konuşan başka güvenlik yetkilileri ise Irak’taki Ayn el Esad Hava Üssü’nde ABD’lilerin olmadığını aktardı.Iraklı yetkililer ise kendilerinden saldırılar sırasında hayatını kaybeden birilerinin olmadığını söyledi.

İran: ABD’ye orantılı karşılık verildi ve tamamlandı

Irak’taki ABD üslerinin vurulması sonrası İran’dan ilk açıklama Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’den geldi. Zarif, İran’ın vatandaşlarına yönelik saldırıya karşı kendisini savunmak için Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51’inci maddesi kapsamında girişimde bulunduğunu ifade etti. İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Danışmanı ise “ABD müdahalesi topyekün savaşa neden olur” dedi.

Zarif, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Biz gerginlik veya savaş istemiyoruz, ancak herhangi bir saldırı olursa buna karşı kendimizi koruyacağız” ifadelerine yer verdi.

Verdikleri karşılığın uluslararası yasalara uygun olduğunu belirten Zarif “İran, vatandaşlarına ve üst düzey yetkililerine yönelik korkakça silahlı saldırıya karşı kendini savunmak için, BM Sözleşmesinin 51’inci maddesi uyarınca tedbirler aldı ve sonuçlandırdı” açıklamasını yaptı.

Irak ordusu: 22 füzenin beşi Erbil’e atıldı

Irak ordusundan yapılan açıklamaya göre, bombardımanda 22 füze atıldı. Irak ordusu, bombardımanın 1.45-2.15  arasında yapıldığını açıkladı.Bu na göre, füzelerin beşi Erbil’e, 17’si El Esad Üssü’ne düştü. Füzelerin tamamının koalisyon güçlerini hedef aldığını duyuran Irak ordusu, kendi saflarından kayıp olmadığını açıkladı.

Flydubai ve Emirates uçuşları iptal etti

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Flydubai ve Emirates havayolları İran’ın saldırıları ardından bugünkü Bağdat seferini iptal etti. Flydubia, Basra ve Necef uçuşlarının yapılacağını duyurdu.

Süleymani saldırıların ardından defnedildi

Bu arada İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin cenazesi, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun, gerçekleştirdiği ABD hava üslerine düzenlenen saldırıların ardından, Kirman‘da toprağa verildi. Cuma günü Bağdat’ta öldürülen Süleymani’nin defin işlemine binlerce kişi katıldı.

Süleymani cuma günü öldürülmüştüKirman’da dünkü törende çıkan izdihamda 56 kişi hayatını kaybetmiş, 213 kişi de yaralanmıştı. Yaşanan bu olaydan sonra defin işleminin ertelendiği açıklanmıştı. Ancak açıklamaya rağmen cenaze İran’ın, ABD askerlerinin konuşlandırıldığı Irak’taki üslere füze saldırılarının ardından toprağa verildi

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.