EnerjiManşetTürkiye

Erdoğan ve Putin Türk Akım’ın vanalarını açtı

0
Fotoğraf: AA

Rusya doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa‘ya taşıyacak olan TürkAkım doğal gaz boru hattının hizmete girmesi dolayısıyla Haliç Kongre Merkezi‘nde tören düzenlendi. Törende sembolik olarak konulan vana açılarak projenin başlangıç işareti verilmiş oldu.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanı sıra Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da katıldı.

Putin: İşbirliğimiz, engellemelere rağmen sürüyor

​Türkiye ve Rusya enerji bakanlarının ardından kürsüye gelen Putin  “Rusya-Türkiye arasındaki işbirliği, engelleme çabalarına rağmen her alanda gelişiyor” dedi. TürkAkım’ın modern teknolojileri barındıran bir proje olduğunu söyleyen Putin Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya sevk edilmesinin sadece Rus ve Türk ekonomisine değil Avrupa ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi. Putin “Bu bölgede gerginliğin artırılmasına yönelik eğilimler var. Türkiye ve Rusya ise bambaşka eğilim sergiliyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Gerilim peşinde değiliz

TürkAkım’ın tarihi nitelikte bir proje olduğunu söyleyen Erdoğan ise “Proje sayesinde 31.5 milyar metreküplük doğalgazın 15.75 milyar metreküpü aracı hiçbir ülke olmadan doğrudan ülkemize ulaşacaktır” dedi. Erdoğan konuşmasının devamında özetle şu ifadeleri kullandı:

Geride bıraktığımız 33 senede Rusya’dan yaklaşık 400 milyar metreküp doğal gaz tedariki sağladık. Enerji alanındaki iş birliğimiz, her türlü sınamayı diğer alanlarda olduğu gibi başarıyla atlatmıştır. Türkiye olarak kesinlikle bölgesel gerilim peşinde değiliz. Asla da olmadık. Hedefimiz ülkemizi küresel enerji merkezlerinden biri haline getirmek. Türkiye olarak bölgesel gerilim peşinde değiliz.

‘Doğu Akdeniz’i işbirliği alanına çevirelim’

Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon aramalarımızın tek amacı Türkiye ve KKTC’nin çıkarlarını korumaktır. Bizim dışlandığımız projeler hayata geçemez. TürkAkım isminin sahibi değerli dostum Putin’dir. Doğu Akdeniz’i çatışma değil işbirliği alanına çevirelim. Bu çağrımızı bu törendeki konuşmamı tekrarlıyorum. Muhataplarımızdan beklentimiz bu işbirliği çağrılarımızın geri çevrilmemesi. Doğu Akdeniz’de, ülkemizin dışlandığı hiçbir projenin ekonomik, hukuki, diplomatik bakımdan hayata geçme şansı yoktur.

“Rusya ile son dönemde fikir ayrılıklarımızın ortak çıkarlarımızın önüne geçmesine izin vermedik” ifadelerini kullanan Erdoğan konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Irak Türkmenlerinin selameti de bizim için kendi vatandaşlarımızın güvenliği kadar önemlidir. Amacımız gerilimi düşürerek yeniden aklıselimi hakim kılmaktır.”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.