ManşetEkolojiİklim Krizi

Avustralya’daki yangınlar 12 yıl önce öngörülmüş

0

Avustralya’da dört aydır etkisini sürdüren, yaklaşık yarım milyar canlının ölmesine,  birçok insanın evinden olmasına, onlarca kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan yangınların 12 yıl önce yapılan bir araştırmada öngörüldüğü ortaya çıktı.

Ekonomist Ross Garnaut tarafından yazılan iklim değişikliğinin Avustralya ekonomisine etkisini araştıran makale 2008 yılında yayımlandı. Climate Change Review’de yayınlanan raporda yangın sezonlarının daha erken başlayacağı, daha geç biteceği ve çok daha yoğun olacağı konusunda uyarıda bulunuluyor.

‘Etkiler 2020 yılında doğrudan gözlemlenebilecek’

SBS News’ten Nick Baker’ın haberine göre raporda “Etkiler zamanla artacak ancak 2020 yılında doğrudan gözlemlenebilecek” ifadeleri de yer alıyor. Araştırma bilimsel kanıtların Avustralya’nın iklim değişikliğinden çok fazla zarar göreceğini belirtirken şu çözüm önerilerinde bulunuyor:

“Risk, tüm büyük ekonomilerin güçlü, etkili ve erken eylemleri ile önemli ölçüde azaltılabilir. Avustralya’nın küresel eylemde tam orantılı rolünü oynaması gerekiyor. Gelişmiş ülkelerden biri olarak, sorumluluğu da büyük olmalı ve ekonomik yapıda büyük ölçüde ve erken değişiklikler yapılmalı.”

Yangınlarda 8 bin koalanın öldüğü tahmin ediliyor

Garnaut: Krizi engellemede etkisiz kaldığım için üzgünüm

Dört aydır söndürülemeyen orman yangınlarından sonra durumu nasıl değerlendirdiği sorulan araştırmacı Ross Garnaut, bu krizi engellemede etksiz kaldığı için üzüntü duyduğunu belirtti. Avustralyalıları iklim krizine karşı küresel mücadeleye destek olmanın ülkenin de çıkarlarına olduğunu ikna etmekte sıkıntı yaşadığını belirten Garnaut şu ifadeleri kullandı:

Her ne kadar durum şu anda kötü gözükse de atmosferdeki sera gazı emisyonunun artması durumu daha da kötüleştirecek. 2067 yılına kadar artış bu hızda devam ederse yangınların süresi yüzde 300 oranında artacak. Karbon emisyonlarının bir an önce sıfırlanması tüm insanlığın çıkarına olacak.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.