Hayvan HaklarıManşet

Onlar için en zor zaman… Sokakta yaşayan hayvanları unutmayın

0

Kar, şiddetli sağanaklar ve fırtınayla boğuşan Türkiye’de olumsuz hava koşulları sokaklarda yaşayan hayvanlar için ölümcül olabiliyor. Onlar için yapabileceğiniz küçük şeylerle pek çok hayat kurtarabilirsiniz.

Sokakta yaşayan hayvanlar için yapabileceklerinizin küçük bir listesi şöyle:

  • Mümkünse sahiplenin
  • Eğer evinizin koşulları bir hayvanın uzun süre kalmasına uygun değilse, yaralı, hasta durumundaki hayvanları kısa süreliğine misafir edin. Özellikle aşırı titreyen bir kedi ya da köpek görürseniz bu hipotermi belirtisi olabilir. Böyle bir durumda onu eve alarak yavaş bir şekilde ısıtmalısınız.

  • Mümkünse iş yerinizde yer açın.
  • Apartmanınızın kazan dairesine, girişine apartmanın sakinlerinin de onayını alarak soğuktan ve yağıştan ıslanmış sokak hayvanlarını alıp bakabilirsiniz.
  • Arabanızı çalıştırmadan önce tekerlekte ya da motorda bir kedi olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

  • İçine girebilecekleri minik bir baraka ya da soğuktan koruyacak karton sığınaklar yapın. Karton ya da tahtadan yapılabilecek kedi, köpek evleri sokak hayvanlarının korunaklı bir yuvaları olması demek. Hiçbir şey yapamıyorsanız boş bir karton kutuyu poşetle kaplayıp yan yatırabilir, sokakta yaşayan bir hayvanın en azından kısa süreli konaklayıp ısınabileceği bir ortam yaratabilirsiniz.

  • Hayvanlar için dışarıya koyulan suların içine 1 damla zeytinyağı damlatmak soğuğa karşı direnç kazandırır. Koyduğunuz su kabı metal ya da çelik olmasın. Bu kaplar, suyu çabuk dondurur. Suyun ılık olmasına dikkat edin.

  • İmkanınız varsa, veterinerler ve pet shoplarda satılan vitaminlerden sularına damlatarak vücut dirençlerini yükseltebilirsiniz.
  • Mama vermeyi unutmayın. Özellikle kar yağdığında yiyecek bulmak sokakta yaşayan hayvanlar için mümkün olmuyor. Marketlerde bu hayvanlar için satılan mamalardan alıp mama kaplarına ya da kuru alanlara mama bırakabilirsiniz.Düşük bir ücret karşılığında kasaptan sakatat alıp hayvanlar için yol kenarlarına koyabilirsiniz. Evdeki artan yemeklerden uygun olanlarını verebilir, mahallenizde herkesin evinde pişen yemek artıklarını toplayarak kuytu köşelere koyabilirsiniz.

  • Hayvanlara bozuk yemek vermeyin. Soğuk havalarda direnci azalan hayvanlar için bir ishal vakası bile ölümcül olabilir.
  • Soğukta kediler 6, köpekler 17 saate kadar aç kalırsa donarak ölür, unutmayın.
  • Yaralı ve hasta olduğunu düşündüğünüz bir hayvan görürseniz, kaderine terk etmeyin, en yakın belediyeye haber verin ya da götürün. Mutlaka takipçisi olun, gerekirse ekipleri defalarca ikaz edin. Belediyeler, sokakta yaşayan hayvanları ücretsiz tedavi ediyor.

  • Kuşlar için camınızın önüne ekmek kırıntıları serpebilir ya da bahçenizdeki ağaçlara ekmekler asabilir, evde mama kapları yaparak içine buğday koyabilirsiniz.

  • Barınaklara destek verin. Yaşadığınız ilçede bir hayvan barınağı varsa özellikle kış aylarında bu barınakta çok sayıda hayvan var demektir. Barınaklara yapacağınız mama bağışları sayesinde çok daha fazla hayvanın ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayabilirsiniz. Kullanmadığınız battaniyeler ve eski gazeteler onların çok işine yarayacaktır.

  • Kötü davranmayın, vurmayın, saldırmayın. Tüm canlılar için sevgi temel ihtiyaçtır. Sevginizi ve şefkatinizi onların üzerinden çekmeyin.

Karton kutudan sokakta yaşayan hayvanlara nasıl ev yapılır?

  • Bakkalınızdan ya da marketlerden ücretsiz alabileceğiniz karton kutunun alt ve üst kısmını koli bandı ile yapıştırın. Böylece kapalı bir kutu oluşturmuş olacaksınız.
  • Ardından kutunun ön kısmında, kedi ve köpeklerin girebilecekleri büyüklükte bir alan işaretleyin ve bu alanı maket bıçağıyla kesin.
  • Isı yalıtımı yapmak için kutunun üzerini strafor ile kapladıktan sonra büyük bir poşeti kutunun üzerinden geçirin ve yapıştırın.

Bıraktığınız mamanın yağmur ve kardan zarar görüp bozulmaması için, bir damacana ya da 5L’lik su bidonunun önüne bıçakla pencere açıp mamaları içine bırakabilirsiniz. Özellikle yağmur ve kar korumalı bir mama kabı yapmak onlar için çok faydalı olacaktır. Basitçe şöyle yapabilirsiniz:

5 veya 10 litrelik su şişesinin bir tarafını kare biçimde kesiyorsunuz. Bu karenin geniş olmasına dikkat edin ki, hayvanlar içine koyacağınız mamayı kolayca yiyebilsin. Daha sonra bu bölümden içine mamayı koyuyorsunuz. Açtığınız kare pencerenin tam karşısına, fırtınalı ve zor hava şartlarında kabın sabit kalmasını sağlamak için iki delik açıp, çamaşır ipi veya benzeri sağlamlıkta bir ipi bu iki noktadan geçirerek yakınınızdaki bir yere sıkıca bağlıyorsunuz.

KEHAYKO: Hayvanlar üşüyor, battaniye gönderin

Edirne’de Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma (KEHAYKO) Derneği Başkanı Sevinç Cebeci kış mevsimi nedeniyle üşüyen hayvanlar için en çok ihtiyaç duydukları malzemenin battaniye olduğunu söyledi.

Cebeci, hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte derneğe ait ‘Can evi’ adı verdikleri kulübelerde kalan sokak hayvanlarını soğuktan korumaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Eski battaniyelere, yorganlara ve halılara çok ihtiyacımız var. Biz bunları canların altına yayıyoruz. Artık evlerimizden getirdiklerimizi tükettik. Lütfen, ‘kışın üşümezler’ demeyin. Kürkleri var ama bu yeterli değil. Trakya çok soğuk oluyor, çok üşüyorlar. Onlardan yardımınızı esirgemeyin”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.