Kazdağları GünlüğüDoğa MücadelesiManşet

Kazdağları aktivistlerinin davasında ilk duruşma görüldü

0

Tüm Türkiye’de tepki ile karşılanan Kazdağları’ndaki orman katliamına dikkat çekmek için Ankara’ya yürüyüş yapmak isteyen 10 ekoloji aktivisti hakkında açılan davanın ilk duruşması gerçekleştirildi.

5 Ekim 2019’da Alamos Gold’un Türkiye’deki iştiraki olan Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı-Balaban bölgesindeki siyanürlü altın madenciliği ruhsatının iptali için Kadıköy Yoğurtçu Parkı’ndan ‘Kazdağları ve Gelecek Yürüyüşü’ adıyla Ankara’ya doğru yürüyüşe geçen aktivistler, Maltepe sahilinde durdurularak gözaltına alınmıştı.

Ertesi gün serbest bırakılan aktivistler, 10 Ekim 2019 Perşembe sabahı, 5 yıl önce Ankara Garı katliamında hayatını kaybedenler için yaptıkları basın açıklamasının ardından tekrar gözaltına alınmışlardı.

“Kazdağları ve Gelecek Yürüyüşü”ne katılan Baran Doğan, Canan Hakko, Cenk Usta, Harun Özgür Turgan, Koray Türkay, Murat Akbaş, Onur Akceylan, Önder Yılman ve Ulvi Kaan Meriç’in davası dün İstanbul Kartal Anadolu Adliyesi, 27. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. İlk savunmalarını yapan aktivistler, bütün yurttaşlara temiz çevrede yaşama hakkı ve bunu koruma yükümlülüğü veren Anayasa’nın 56. Maddesi çerçevesinde, Kazdağları’nda ve diğer illerde gerçekleşen doğa katliamlarına dikkat çekmek için yürüyüş yaptıklarını belirtti. Anayasa’nın 34. maddesinden doğan haklarını kullandıklarının altını çizen eylemcilerin ifadesinin ardından duruşma 4 Mart 2020, saat 10:30’a ertelendi.

Duruşmaya katılan CHP Milletvekili Ali Şeker, davanın savunma avukatlarından Onur Cingil ve yargılanan doğa savunucularından Murat Akbaş duruşma sonrasında bir açıklama yaparak, davanın takipçisi, savunucusu olacaklarını ve mücadelenin süreceğini ifade ettiler.

Nöbet altıncı ayında sürüyor

Kazdağları’nda 26 Temmuz 2019 tarihinde başlayan nöbet eylemi de kış koşullarına rağmen sürdürülüyor. Kazdağları İstanbul Dayanışması’ndan yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Türkiye’nin ve dünyanın en önemli doğal bölgelerinden olan Kazdağları, siyanürlü altın madenciliği ve diğer madencilik faaliyetleri ile büyük bir tehdit altındadır. Tüm Türkiye’nin yaşanan orman katliamına gösterdiği tepki ve süren direniş sayesinde Alamos Gold firmasının madencilik ruhsatı yenilenmedi ama iptal de edilmemiştir. Süreç sürüncemede bırakılarak, direnişin bitmesi, konunun unutulması için beklenilmektedir. Bizler, her koşulda, Kirazlı’daki siyanürlü madencilik projesinin iptali için mücadelemize devam edeceğiz.

Tüm kamuoyunu Kazdağları’ndaki direnişi unutmamaları ve desteklerini sürdürmeleri için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.