DünyaManşet

Ortadoğu’da gerilim artıyor

0

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Irak’ta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından gerçekleştirilen hava saldırısında öldürülmesinin ardından ülkeler arasındaki gerilim hızla tırmanıyor. İşte konuyla ilgili son 48 saatte yaşanan gelişmeler:

Trump: 52 noktayı tespit ettik

Süleymani’nin öldürülmesi sonrasında İran yetkilileri tarafından yapılan intikam alınacağına yönelik açıklamalara ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden yazdığı bir mesaj ile cevap verdi. Trump, İran’ın ABD’lilere veya ABD unsurlarına saldırması durumunda İran’a ait 52 hedefi vurmak üzere tespit ettiklerini açıkladı. Mesajda şu ifadeler yer aldı:

Dünyayı, son zamanlarda yüzlerce İranlı protestocu ve hayatında öldürdüğü tüm insanların yanı sıra bir Amerikalıyı öldürüp birçoğunu da yaralayan teröristlerinden temizlediğimiz için İran bazı ABD unsurlarını hedef alma konusunda oldukça cesurca konuşuyor. (Süleymani) Zaten Büyükelçiliğimize saldırıyordu ve başka yerleri vurmak üzere hazırlık yapıyordu. İran zaten yıllardır sorundan başka bir işe yaramadı.

‘Bazı noktalar İran kültürü için önemli’

Bu bir uyarı olsun: İran Amerikalılara veya Amerikan unsurlarına saldırırsa biz (yıllar önce İran tarafından rehin alınan 52 Amerikalıyı temsilen) 52 İran sahasını hedef almış bulunmaktayız. Bazıları üst düzey ve İran kültürü açısından çok önemli. Bu hedefler ve İran’ın kendisi çok hızlı ve çok sert bir şekilde vurulacaktır. ABD daha fazla tehdit istemiyor.

Zarif: Kültürel alanları hedef almak savaş suçu

Trump’ın yolladığı mesaja cevap yine Twitter üzerinden İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’den geldi. Zarif “Donald Trump, cuma günü korkakça işlediği terörle, uluslararası hukuku tüm boyutlarıyla ihlal etmiştir. Şimdi uluslararası hukuku bir kez daha ihlal etmekle tehdit ediyor. Kültürel alanları hedef almak savaş suçudur. ABD’nin Batı Asya’da sonu gelmiştir” dedi.

Musevi: Cürret edemezler

İran Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Seyyid Abdurrahim Musevi ise Tahran’da yaptığı konuşmada “Böyle bir işe cüret etmelerini uzak bir ihtimal görüyorum ama muhtemel bir çatışmada, bu 5 ve 2 rakamlarının neye karşılık geldiği o zaman belli olacaktır” ifadelerini kullandı.

Süleymani’nin naaşını on binler karşıladı

İran’ın güneybatısındaki Ahvaz kentinde on binlerce kişi Pazar günü Kasım Süleymani’nin naaşını karşılamak için sokaklara çıktı. Süleymani’nin İran bayrağına sarılı tabutu, Ahvaz kentine sabahın ilk saatlerinde ulaştı.

Karşılamaya katılan halk “Amerika’ya ölüm” ve “İsrail’e ölüm” sloganları attı. Devrim Muhafızları’ndan yapılan açıklamaya göre, Süleymani’nin cenazesinin Salı günü memleketi Kerman’da defnedilmesi planlanıyor.

Irak’ta ABD askeri üssüne füzeli saldırı

İran ve ABD hükümet yetkilileri arasında atışma sürerken cumartesi gecesi Irak’ın başkenti Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği yakınlarına ve Salahaddin vilayetinde ABD askerlerinin kaldığı Beled Askeri Üssü‘ne füzeli saldırı düzenlendi. Saldırıyı henüz kimse üstlenmezken, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon, akşam saatlerinde koalisyon güçlerinin konuşlu olduğu Irak üslerine iki saldırı düzenlendiğini doğruladı.

Irak hükümetine çağrı: Yabancı askerler ülke dışına çıkarılsın

Pazar günü gerçekleşen olağanüstü oturumda Irak parlamentosunda milletvekilleri, Başbakan Adil Abdülmehdi‘ye yönelik yaptığı çağrıda ülkedeki tüm yabancı askerlerin sınır dışı edilmesini talep etti. Irak’ta yaklaşık 5 bin ABD askeri, 2 bin 500 Türkiye askeri, 400 kadar da İngiliz askeri bulunuyor.

Irak’ta yaklaşık beş bin ABD askeri bulunuyor

Kasım Süleymani’ye karşı çıkanlar da dahil olmak üzere Iraklıların büyük bir kısmı bu saldırı karşısında tepkili. Iraklılar, ABD’nin kendi topraklarında bir hava saldırısı düzenleyerek ülkeyi yeni bir çatışmanın eşiğine götürmekle suçluyor. Öte yandan, ülkede birkaç aydır süren yolsuzluk karşıtı protestolarda eylemciler İran ve ABD karşıtı protestolar gerçekleştirdi.

ABD’lilerden barış çağrısı

ABD halkı da Başkan Trump’ın ülkeyi savaşa sürükleyen kararlarına tepki için Cumartesi günü, Washingto ve diğer ABD şehirlerinde protestolar düzenledi. “İran’ı Irak’a çevirme”, “İran’a karşı savaş ve yaptırımlara hayır“, “İran ile barış” yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, ABD’nin askerlerini Irak’tan çekmesi çağrısında bulundu.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.