EkonomiManşet

İstanbul’da simit 2 lira oldu

0

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu tarafından 11 Ekim 2019 tarihinde alınan karar bugün yürürlüğe girdi. Tezgahlara asılan zamlı fiyatlara göre, İstanbul‘da 1 lira 75 kuruş olan 100 gram simidin fiyatı 2 lira oldu.

Simit fiyatındaki artışın susam ve undaki fiyat artışından kaynaklandığı belirtiliyor.

TÜFE’de yıllık artış yüzde 15,18

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) de aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. TÜFE’de 2019 yılı aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,74, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,84 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,18 artış gerçekleşti.

Yıllık en fazla sigara ve eğitim zamlandı

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar yüzde 43,12’le alkollü içecekler ve tütün, yüzde 14,46 ile eğitim, yüzde 13,63 ile sağlık ve çeşitli mal ve hizmetler oldu. Buna karşılık bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu ana gruplar ise sırasıyla yüzde 4,53’le giyim ve ayakkabı, yüzde 7,03’le eğlence ve kültür ve yüzde 9,79’la ev eşyası olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası: En belirgin artış enerjide

Merkez Bankası da aralık ayında gıda enflasyonunun, hem işlenmemiş hem de işlenmiş alt kalemlerinde yukarı yönlü bir seyir izlediğine, temel mal grubu yıllık enflasyonunun da, ‘maliyet unsurlarının yanında bir önceki yılın aynı dönemindeki düşük bazın da etkisiyle’ yükseldiğine dikkat çekti.

Merkez Bankası Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda, “Bu dönemde yıllık enflasyon, hizmet grubunda sınırlı olmakla birlikte, alt gruplar genelinde yükselmiştir. En belirgin artış enerji enflasyonunda izlenirken, bu gelişmede bir önceki yılın aynı dönemindeki düşük baz etkisi öne çıktı” denildi.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.